Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Avocatul Poporului cercetează un caz de abuz din Baia Mare

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația unor copii din orașul Baia Mare, județul Maramureș, abuzați și obligați să cerșească, se arată într-un comunicat de presă.

avocatul_poporului-1Conform articolelor apărute în mass-media, zeci de copii erau bătuți și legați în lanțuri dacă refuzau să iasă pe stradă la cerșit, ori nu strângeau suficienți bani din această activitate. Copiii, unii dintre ei în vârstă de 3 ani, erau plasați pe străzile din centrul orașului Baia Mare și la biserici pentru a implora mila trecătorilor, iar suma strânsă trebuia să fie cuprinsă între 30 și 50 lei pe zi.

Capii rețelei și-au trimis la cerșit proprii copii, anchetatorii susținând faptul că fiul acestora, în vârstă de 17 ani, trebuia să-i supravegheze pe minorii forțați prin mijloace abuzive să cerșească.

Procurorii DIICOT au indicii conform cărora rețeaua cerșetorilor din Baia Mare acționa de 10 ani, minorii fiind abuzați prin folosirea repetată a unor mijloace de intimidare vizând acte de agresiune fizică și verbală (amenințări, injurii cu un pronunțat caracter umilitor, bătăi inclusiv cu corpuri contondente, precum și alte metode primitive de constrângeri, legarea cu lanțuri). Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 zile

Lăsaţi un răspuns