Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Convergenţe şi divergente între ştiinţă şi religie – tema de simpozion

Vineri, 21 octombrie, Preasfinţitul Părinte Dr. Iustin Sigheteanul a luat parte, ca invitat de onoare, la Simpozionul „Convergenţe şi divergente între ştiinţă şi religie în lumea contemporană”, desfăşurat la Petrova, unde a luat şi cuvântul.

simpozion-petrovaPentru organizarea simpozionului au contribuit Fundaţia „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilaşcu” din Petrova şi Asociaţia „Bogdan-Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, Protopopiatul Ortodox Român Vişeu, parohiile ortodoxe române din Petrova, Primăria şi Consiliul Local Petrova, Căminul Cultural „Adrian Dohotaru” şi Liceul Tehnologic „Alexandru Filipaşcu” din Petrova.

Amfitrionul manifestării a fost profesorul şi scriitorul dr. Ion Petrovai, cunoscut în judeţ şi în ţară prin organizarea manifestărilor dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, de două ori pe an.

Simpozionul s-a constituit într-un maraton cultural de omagiere a valorilor şi personalităţilor culturale ale acestei localităţi mari de pe Valea Vişeului, sub autoritatea ştiinţifică a Conf. Univ. Dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, care a fost şi moderatorul manifestării.

Invitat de onoare a fost P.S. Dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a realizat o comparaţie axiologică a factorilor ce converg spre sentimentul de trăirea creştină în ziua de azi, într-o lume, nu numai românească, bulversată şi dezorientată. În societatea românească, în Maramureşul Voievodal, mai există tineri care preţuiesc şi păstrează valorile naţionale, tradiţia ţinuturilor noastre unice, pe care le promovează cu diferite ocazii, alături de credinţa străbună ortodoxă. Preasfinţia Sa a exemplificat cele afirmate cu prestaţia deosebită, realizată, în acest sens, la Întâlnirea Tineretului Ortodox din lume, care a avut loc la Bucureşti, în toamna aceasta, sub patronajul Patriarhiei Române, unde Maramureşul, prin tinerii săi ortodocşi, a fost vizibil prin ceea ce are unic, prin valorile sale inconfundabile.

Cât priveşte divergenţele, care, în acest caz, se pot traduce prin îndepărtarea de religie şi a interesului faţă de această trăire, ele sunt, mai degrabă, rezultatul lipsei unei educaţii religioase în familie, în primul rând, dar şi în şcoală. Alături de aceşti doi factori contribuie din plin la secularizarea tineretului: mass media, platformele de socializare, mijloacele moderne de comunicare, trendul occidental agresiv de secularizare, asociaţii şi organizaţii ostile credinţei în Dumnezeu, care luptă pentru îndepărtarea lui Dumnezeu din Biserică, din şcoală, din viaţa de zi cu zi şi nerecunoaşterea Creaţiei Sale. Este, din punct de vedere al creştinismului, în general, una din cele mai grele perioade din istoria umanităţii.

P.S. a răspuns întrebărilor şi supoziţiilor asistenţei, formate dintr-un public select, aproape în totalitate de nivel universitar, desluşind şi clarificând, în lumina Cuvântului Sfintei Scripturi, multe din ideile şi supoziţiile prezentate de cei din sală.

La simpozion au participat şi au luat cuvântul Prof. Univ. Dr. Vasile Năsui, Prof. Univ. Dr. Ştefan Marinca,  Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Vasile Dunca, Dr. Alexandru Leordean, Dr. Ing. Vasile Coman, Pr. drd. Maxim Morariu, drd. Vlad Alexandru Toma, drd. Cătălin Hădadea, teologul Darius Echim, managerul Vasile Nicorici, profesori şi tineri din Petrova.

Simpozionul s-a desfăşurat în ambianţa expoziţiei de covoare vegetale a preotesei Victoria Berbecaru din Botiza.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns