Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

Prefectul de Maramureş chemat la Palatul Victoria

Sebastian Mihai Lupuț a fost chemat la Bucureşti.

Marți, 18 octombrie, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, participă la conferința privind incluziunea socială și Pachetul Anti-Sărăcie care are loc la Palatul Victoria din București. Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Fondurilor Europene, sub egida Cancelariei Prim-Ministrului, Guvernul României.

luput-la-bucurestiCombaterea sărăciei impune o dimensiune socială, medicală, educațională, politică și economică. De aceea, pentru a oferi o plasă de siguranță pentru persoanele expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, Guvernul a lansat anul acesta un pachet anti-sărăcie transpus într-o schemă integrată de măsuri și oportunități corelată cu nevoi specific fiecărei etape de viață. În cadrul conferinței de azi se prezintă raportul de etapă privind măsurile adoptate în cadrul Pachetului Anti-Sărăcie și impactul acestora, dar și măsurile care ar trebui să fie asumate în perioada următoare. Evenimentul este organizat în contextul în care ieri, 17 octombrie, am marcat Ziua mondială pentru eradicarea sărăciei.

La conferință iau parte mai mulţi miniştri şi prefecții, directori ai agențiilor județene pentru ocupare forței de muncă din mai multe județe, reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale.

        Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, a declarat: “Nicio țară nu poate progresa dacă nu înțelege că incluziunea nu este doar o chestiune de acțiune socială și că orice cost pe care îl presupun serviciile sociale integrate, menite să sprijine și să asigure incluziunea, este de fapt o investiție. Faptul că acest Guvern a fost primul care a recunoscut că România are o problemă uriașă din cauză că statul nu știe de fapt care sunt problemele reale ale cetățenilor lui aflați în situații vulnerabile, și că din acest motiv nici nu are cum să intervină corect, este doar un prim pas făcut în direcția schimbării. Dacă toate măsurile pe care le-am gândit prin Pachetul Anti-Sărăcie nu vor fi continuate, respectiv dacă nu vom migra de la o politică axată pe beneficii, la una axată pe servicii, nu vom putea vorbi de dezvoltarea României.”

        Prim-ministrul Dacian Cioloș a punctat: “Este momentul să vorbim despre rezultate. Așa cum ne-am asumat cu aproape zece luni în urmă, avem vești bune și progrese consistente pentru cei supuși riscului de sărăcie, indiferent de vârstă. Sărăcia are numeroase fațete în România și Pachetul de măsuri pe care l-am lansat în februarie atinge toate punctele vulnerabile, venind cu soluții. Prin inițiativele din aceste luni ajutăm mai mulți copii și adulți să obțină acte de identitate, încurajăm tinerii profesioniști să predea în școli defavorizate, facem posibil pentru mai mulți copii să meargă la grădiniță, acestea fiind numai câteva dintre rezultate. Desigur, mai sunt multe de făcut, dar cel mai dificil este întotdeauna începutul. Odată deblocate mecanismele, odată ce fondurile și procedurile sunt corelate și puse pe roate, odată ce ministerele învață să lucreze împreună și să își cumuleze resursele, se vor simți mai multe efecte cu impact real în rândul celor mai vulnerabili.”

 

Lăsaţi un răspuns