Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

31 de maramureşeni au devenit controlori de ovine şi caprine

31 de fermieri din Maramureș au absolvit cursul ,,Nome de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie”. Cursul a fost organizată de Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ,,Pro ovis” Maramureş (preşedinte Daniel Pop).

cursanti oiSpecializarea a avut loc la Seini şi a fost efectuată de ing. Mândruţa Micu, reprezentanta Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Bucureşti.

Bonitarea va începe în luna martie şi va viza 174 de fermieri, cu un efectiv de peste 45.000 de capete de ovine.

Asociaţia ,,Pro ovis” este acreditată pentru acest control şi vine în ajutorul crescătorilor de ovine pentru a putea beneficia de subvenţii în plus. Cursanţii au dobândit calitatea de controlor de producţie la speciile ovină şi caprină. Cursul a vizat parcurgerea, pe durata a trei zile, a legislaţiei care reglementează normele tehnice de control oficial la ovine şi caprine. Controlorilor le-au fost prezentate toate condiţiile care trebuie respectate atât de asociaţia acreditată, controlori şi crescători de animale care îşi înscriu animalele în control pentru a-şi îmbunătăţi calitatea animalelor din exploataţii. Scopul final al controlului este îmbunătăţirea producţiei obţinute de la ovine, creşterea ovinelor în rasă curată, obţinerea animalelor de reproducţie de rasă pură, înscrierea în registru genealogic. Animalul va avea astfel certificat de origine.

 

V. G.

Lăsaţi un răspuns