Mai toți românii considerată horinca drept un adevărat elixir tradițional, mai puțin academicienii care au alcătuit Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX). În această lucrare de căpătâi – pe lângă faptul că horincă nu e noțiune titlu, apărând ca variantă la cuvântul holercă – se mai spune și că e un rachiu de proastă calitate. Dar iată definiția … academică.
„HOLÉRCĂ, holerci, s. f. (Reg.) 1. Rachiu de proastă calitate. 2. Pahar care conține o anumită cantitate de holercă (1). [Var.: horílcă, horíncă s. f.] – Din ucr. horilka (după holeră)”.
Mai să-ți vină să crezi că definiția a fost redactată de ziua celor 40 de mucenici, după ce s-au „asanat” 44 de pahare de… holercă, băutură ce-ți dă dureri de cap și nu ghes de a hori. Mai greu de explicat e de ce din DEX lipsește cuvântul turț, altă tărie pe care Ministerul Agriculturii o recunoscut-o ca fiind băutură spirtoasă tradițională.
P.A.C.