Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

Shhaideh: Proiectele nu se dau pe alianțe

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFP), alături de secretarul de stat Adrian Gâdea s-au aflat în Maramureș, vineri, 10 martie. Cei doi au participat la o discuție tehnică cu primarii din Maramureș.

Mulți primari din Maramureș au fost prezenți la întâlnirea în cadrul căreia au fost abordate, punctual, problemele cu care se confruntă în accesarea fondurilor guvernamentale sau europene, dar și proiectele care pot obține finanțare. Vineri, 17 martie, este ultima zi în care primarii pot depune proiecte de finanțare  la MDRAPFP.

Sevil1Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, a arătat că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) va cuprinde, în perioada următoare, fonduri importante ce vor fi direcționate către proiectele comunităților locale. ”Este foarte important să fim riguroși și să demarăm proiecte corecte. Am convingerea că vom ajunge la timp la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Maramureșul să beneficieze de cea mai mare sumă de bani pusă la dispoziție de un Guvern, după finanțările extrem de mari pe care le-am avut prin PNDL în anii 2013, 2014 și 2015. În cei trei ani, în județul nostru au fost finanțate 120 de proiecte de dezvoltare locală”, a precizat șeful administrației județene.

 Shhaideh: Urmărim asigurarea celor zece servicii de bază în mediul rural

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a vorbit depre planurile Guverului și ale MDRAPFE, care urmăresc asigurarea celor zece servicii de bază în mediul rural: apă, canalizare, drumuri, dispensare, școli, grădinițe, creșe, poduri, podețe și iluminat public. Toate acestea vor duce la creșterea confortului cetățenilor și la modernizarea satului românesc. Vicepremierul a arătat că, încă din primele săptămâni de la preluarea guvernării, a fost adoptată Ordonanța 6, care prevede că toate proiectele aflate în finanțare la 31 decembrie 2016 vor avea asigurată finanțarea și în acest an. ”În 2016 au fost finanțate opt proiecte în Maramureș. Pentru a obține diferența de bani prevăzută în contract, beneficiarii trebuie să depună Anexa 3, completată. În ceea ce privește proiectele noi, UAT-urile au obligația de a se încadra în termenul stabilit, 17 martie 2017, pentru a trimite solicitarea de finanțare, nota de fundamentare și aceeași Anexă 3, care trebuie completată extrem de atent. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a unit cu Ministerul Fondurilor Europene și, în acest fel, vom avea o corelare mai bună a tuturor investițiilor. O altă prioritate o reprezintă atragerea de fonduri europene, iar localitățile care nu au fost eligibile la AFIR, dar nici nu au fost cuprinse în masterplan, au o nouă șansă pentru obținerea de fonduri. Avem în target ca, până la finalul anului 2017, să atragem în țară 5,2 miliarde de euro. Nu este o sumă mare, dar este o sumă uriașă dacă o raportăm la 0. O a treia prioritate este reforma administrației”, a conchis ministrul Sevil Shhaideh.

La începutul săptămânii, toți președinții Asociației Comunelor au fost invitați la sediul MDRAPFE, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și reprezentanții ACOR pentru a discuta despre implementarea măsurilor din cadrul PNDR 2014 – 2020 pentru beneficiarii publici. „Am avut o discuție cu toți primarii județului (deci nu a fost o discuție politică) ca toată lumea să-și pregătească documentațiile. Deci proiectele nu se dau pe alianțe. Finanțările se dau pe proiecte și pe documentații tehnico-economice pregătite. În cadrul PNDL, mai avem o săptămână, până pe 17 martie, în care așteptăm toate autoritățile locale să-și depună solicitările către Ministerul Dezvoltării, după care urmează perioada de analiză și de prioritizare a acestor investiții’, a declarat vicepremierul..

Referitor la utilizarea disponibilului existent din cadrul PNDR pentru componenta drumurilor agricole s-a luat în calcul atât posibilitatea finanțării proiectelor depuse în sesiunile 2015 și 2016, încadrate în categoria eligibile fără finanțare, cât și lansarea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pentru anul 2017. A fost comunicat reprezentanților ACOR faptul că termenul estimativ de lansare a sesiunii 2017 este de aproximativ două săptămâni. Referitor la scurtarea termenelor de evaluare/selectare/ contractare a proiectelor depuse în sesiunea 2017 s-a stabilit ca termenul pentru evaluarea și emiterea rapoartelor de selecție să fie de maximum 90 de zile de la data închiderii sesiunii de depunere, iar termenul de contractare a proiectelor selectate să fie de maximul cinci zile de la data depunerii de către beneficiari a documentelor solicitate pentru contractare.

Maramureșul, fruntaș la atragerea de fonduri prin PNDL

Vicepremierul Sevil Shhaideh a mai precizat, la întâlnirea de vineri, din Maramureș, că toate UAT-urile care au fost cuprinse într-un ordin și nu au încheiat contractul de finanțare până la finalul anului în curs, finanțarea nu mai este eligibilă. În cazul în care există asemenea situații în care contractul nu a fost încheiat, UAT-urile trebuie să redepună solicitarea și Anexa 3. ”Avem cinci miliarde de euro pentru apă și canalizare pe fonduri europene, în timp ce, pe PNDL, pentru toate proiectele avem un buget de șase miliarde de euro în acest an. Acesta este motivul pentru care încurajez depunerea de proiecte și pe POR și PNDR. Vom acorda prioritate localităților care nu au fost eligibile, comunitățile care au sub 2.000 de locuitori. La finanțare vor intra, cu precădere, grădinițe, creșe, școli”, a declarat ministrul MDRAPFE.

În cadrul conferinței de presă care a precedat întâlnirea cu edilii maramureșeni, vicepremierul a arătat județul nostru este unul dintre UAT-urile care a accesat cele mai multe fonduri din ultimii ani. Totodată, a subliniat că știe că Maramureșul are multe cursuri de apă, iar asigurarea unor căi de acces prin construirea de poduri este necesară, pentru a nu rămâne comunități izolate. ”Încă din 2014 am discutat despre specificitatea reliefului în județ și necesitatea de a construi poduri și podețe, iar în Maramureș au fost realizate, în mandatul trecut, peste 30 de astfel de obiective de investiții. Suma disponibilă prin PNDL, până în anul 2020 este de 30 de miliarde credite de angajament și ne propunem 5.000 de obiective noi. Totodată, avem în plan și efectuarea de lucrări la 2.500 de creșe și grădinițe, precum și la 2000 de școli, unde sperăm să avem autorizație de funcționare până la finalul anului în curs”, a subliniat ministrul Sevil Shhaideh.

 

Lăsaţi un răspuns