Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Protocol pentru ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”

Pentru organizarea evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” ediția a III-a, consilierii județeni au aprobat un protocol de colaborare între Consiliul județean Maramureș și instituțiile de cultură: Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Școala Populară de Artă ”Liviu Borlan” Baia Mare. Evenimentul finanțat cu o valoare estimată de 187.500 de lei va avea loc între 18 – 23 mai 2017 și va debuta joi, ora 13.00, cu un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor.

sedinta CJMuzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va prezenta, sub egida ”Donații și achiziții minerale recente”, noile vitrine cu flori de mină. De la ora 15.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” fotograful Victor Mihalca vă invită ”La pas prin Maramureș”, iar de la ora 15.00, în aceeași locație va avea loc vernisajul expozițional de fotografie ”Case mici din Maramureș”, a fotografului băimărean Mihai Grigorescu. Ultima acțiune a zilei de joi, 18 mai 2017 va fi vernisajul ”Bresle și meșteșuguri urbane”, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, cu începere de la ora 18.00.

Vineri, 19 mai, de la ora 9.00, la Muzeul Județean de Mineralogie se va desfășura a III-a ediție a simpozionul științific național ”Patriomoniul național al României”. Între orele 10.00 și 20.00 vor avea loc târguri, festivaluri și expoziții de produse tradiționale, ateliere interactive de meșteșuguri.

Ședința festivă a Consiliului Județean Maramureș va avea loc la ora 10.30, în Sala ”Bogdan Vodă”, după care, de la ora 12.00, va avea loc Parada portului Popular. Deschiderea oficială a evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” a fost stabilită pentru ora 13.00, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară. Tot aici va avea loc, cu începere de la ora 14.00, ”Joc în sat”, precum și lansarea cărții ”Elită academică în închisoarea politică de la Sighet: 1950-1955”. De la ora 16.00 va fi prezentată aplicația ”Visit Maramureș”, precum și viziunea Consiliului Județean Maramureș privind strategia de dezvoltare turistică a județului. Cu începere de la ora 19.00 va avea loc o vizită la stațiunea montană Șuior, Cota 1000, urmată de cină tradițională și foc de tabără în aer liber.

În cursul zilei de sâmbătă, 20 mai, pe lângă târguri, festivaluri și expoziții va avea loc vernisajul expozițional ”Interferențe etnice în portul tradițional din Maramureș”, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, urmat, de la ora 12.00, de simpozionul științific cu tema ”Ziua Națională a costumului tradițional din România”, ediția a II-a. La ora 11.00 va debuta meciul de fotbal între echipele Glorii Maramureșene și Glorii Sătmărene pe stadionul Municipal ”Viorel Mateianu”.

Sâmbătă, 20 mai – Show aviatic la Aeroportul Internațional Baia Mare

În calendarului evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” va avea loc și festivalul interjudețean pentru copii ”Floare mândră de pe Iza”, ediția a XXVII-a, la Șieu, cu începere de la ora 13.00, dar și spectacolul ”De pe plaiuri lăpușene”, stabilit pentru ora 15.00, la Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș.

Un alt eveniment de anvergură va fi mitingul aviatic ”Maramureș Air Show”, care va avea loc între orele 14.00 – 16.00, la Aeroportul Internațional Baia Mare, urmat, de la ora 17.00, de concertul Smiley/ Adrian Sînă/ Lidia Buble.

Gala Ambasadorilor va începe la ora 20.30, iar în cadrul evenimentului se vor înmâna titlurile de ”Ambasadori ai Turismului Maramureșean” unor personalități din diverse domenii de activitate.

         Din ciclul evenimentelor care vor avea loc duminică, 21 mai 2017 amintim festivalul concurs interjudețean ”Mândru-i danțu pe la noi”, ediția a VII-a, care va avea loc în Recea, cu începere de la ora 12.00. De la ora 18.00, la Casa de Petrecere a Moroșenilor din comuna Oncești se va desfășura ”Festivalul Nunților Tradiționale”.

         Luni, 22 mai 2017, și marți, 23 mai, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vor avea loc mesele rotunde: ”Arheologia și reconstituirea istorică”. Orașul medieval Baia Mare” și ”Fotografia – document istoric. Colecția Suba Zoltan”.

În cursul zilei de luni, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Revista ”Nord Literar” va prezenta simpozionul ”Maramureș – istorie, cultură, literatură. Personalități ale literaturii Maramureșului”, iar de la ora 17.00, Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale va organiza o seară de film etnologic.

Complexul Astronomic Baia Mare va prezenta marți, 23 mai, de la ora 11.00, evenimentul ”Zilele Constelațiilor Românești Tradiționale”. De la ora 13.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” va avea loc dezbaterea ”Maramureșul și Academia Română”, în timp ce de la ora 15.00, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” în colaborare cu Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca prezintă vernisajul expozițional ”Fosile mezozoice din mările Transilvaniei”.

În perioada 18 – 21 mai 2017, muzeele vor oferi vizitatorilor acces gratuit între ore 10.00 – 18.00, iar Complexul Astronomic va organiza, între orele 11.00 – 14.00, observații astronomice asupra soarelui, în funcție de condițiile meteo.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns