Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Cea mai mare ie din România, expusă în Maramureș

Serie de evenimente care marchează sărbătoarea Sânzâienelor dar și Ziua Internațională a Iei se desfășoară la Muzeul Satului din Baia Mare.

 cea mai mare ie

La cea de-a III-a ediție a evenimentului „MândrIE maramureșeană” s-au organizat târguri de meșteri populari, expoziții, conferințe și tombole cu premii.

Pe Câmpul Tineretului din Baia Mare a fost expusă cea mai mare ie din România. De asemenea, o interesantă „Călătorie printre simboluri” a fost oferită de conf. univ. dr. Delia Suiogan, prin prezentarea motivelor tradiționale regăsite pe cămașa maramureșeană. Totodată, s-a putut descoperi „Straiul popular din timpul Marii Uniri din 1918”, în cadrul unei expoziții în care sunt prezentate exponate din lada de zestre a Muzeului de Etnografie și Artă Populară.

Dacă ziua de vineri a fost dedicată culturii, iar cea de sâmbătă tradiției și istoriei, evenimentele nu se pot încheia altfel decât în tonuri spirituale. Astfel, duminica, 25 iunie, copiii sunt invitați în ograda cu povești și ateliere, unde vor descoperi tainele olăritului, țesutului, ale picturilor pe sticla și pe căni și vor confecționa zgărdane. Acestora li se vor alătura tineri instituționalizați în cadrul DGASPC Maramureș, care vor purta cu mândrie cămeși cusute de ei și vor interpreta cântece din Maramureș.

Valer Zamfirescu și Ansamblul „Măgura” din Cernești vor transmite prin cântec frumusețea folclorului autentic maramureșean. Societatea Drăgoșiada, reprezentată de prof. Ioan Munteanu, va prezenta în cadrul unei conferințe rolul pe care Asociațiunea pentru Cultura Poporului Român l-a avut în susținerea învățământului românesc din Maramureș, în secolul al XIX-lea. În încheiere, veți putea viziona filmul documentar „Maramureș – țară veche, țară nouă”, realizat de Florin Andreescu, film ce va fi proiectat pe un ecran în aer liber în Muzeul Satului.

Cea de-a III-a ediție a evenimentului „MândrIE maramureșeană” este organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, în parteneriat cu Asociația Development and Progress.

 

Foto: facebook Ghiță Porumb

 

Lăsaţi un răspuns