Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 11 septembrie 2024

Gala folclorului românesc în Baia Mare

În această săptămână, capitala folclorului românesc a fost în Baia Mare, Maramureș. Motivul acestei săbători de mare anvergură s-a datorat organizării ediției a IX-a a Festivalului Național de Folclor ”Ion Petreuș”. Festivalul a avut loc în intervalul 21 – 22 iunie 2017, la Casa de Cultură din Baia Mare.

Festival Ion Petreus2

La ediția din acest an, coproducători au fost Televiziunea Română, prin emisiunea ”Tezaur folcloric”, alături de Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”. În emisiunea Tezaur folcloric au fost prezentate, de-a lungul timpului, toate genurile folclorului românesc din fiecare zonă a ţării: folclorul copiilor, cântecul de dragoste, doina şi balada, cântecul de cătănie, cântecul evenimentelor importante din viaţa omului, folclorul păstoresc. Toate categoriile de exprimare: artistică muzică vocală instrumentală, momente coregrafice sunt reflectate în egală măsură şi puse în valoare de artişti şi formaţii de excepţie.

Alături de aceste două instituții de cultură și-au dat mâna pentru reușita evenimentului Consiliul Județean Maramureș, artiști și oameni de cultură. Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” a declarat că Festivalul Național de Folclor ”Ion Petreuș” și-a schimbat în acest an formatul, devenind un eveniment – concurs național pentru persoanele care au împlinit 16 ani. În competiție au intrat 18 concurenți din toată țara, iar în cadrul Galei, zece tineri talentați și-au adjudecat premiile festivalului. Concurenții au trecut prin furcile caudine ale unui juriu format din: Marinel Petreuș- fiul lui Ion Petreuș, Angela Buciu, Dumitru Fărcaș, Alexandru Pugna- ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Delia Suiogan, prodecanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, consilierul Ioan Sas- reprezentantul Consiliului Județean Maramureș. Marele premiu al Festivalului Național de Folclor ”Ion Petreuș” a fost câștigat de Simona Mazăre.

”La secțiunea soliști vocali, 16 – 30 de ani, premiul I a fost revendicat de Alexandra Chira, premiul II a revenit lui Radu Gota, premiul III lui Ionuț Cocoș, iar mențiunea a primit-o Adela Prună. Au fost și două premii speciale care au fost acordate soliștilor Marian Raț și Alexandru Cozaciuc. La secțiunea instrumentiști, 16 – 30 de ani, premiul I a fost obținut de Emanuel Silaghi, premiul II de Tudor Vârciu, iar premiul III a revenit lui Alexandru Ardelean. Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” a ținut să îi felicite pe toți concurenții care s-au întrecut în cadrul Festivalului Național de Folclor ”Ion Petreuș”, apreciind prestația artistică a fiecărui participant.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, prezent la acest regal folcloric a transmis felicitări tuturor participanților la Festivalul Național  de Folclor”Ion Petreuș”, dorindu-le mult succes în activitatea artistică. ”Doresc să-i felicit pe sărbătoriți, pe toți participanții la concurs, dar și pe organizatori: Ansamblul Folcloric Național <Transilvania> în parteneriat cu Televiziunea Română – emisiunea Tezaur Folcloric. Prin astfel de evenimente, <uzina de folclor> a Maramureșului ne demonstrează că <produce> în continuare tineri talentați, ne conectează în permanență la valorile noastre tradiționale, la frumos și la bun gust, la tot ce înseamnă românism. Sunt încrezător că ediția a X-a a festivalului va însemna cel puțin 10% din Centenarul României”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns