Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 13 noiembrie 2024

Proiect al deputatului Bota: Serviciu militar pe bază de voluntariat

Un proiect de Lege depus în Parlament de către deputatul PSD de Maramureș  Marius Sorin Bota în sesiunea ce tocmai s-a încheiat, vizează realizarea serviciul militar pe bază de voluntariat și înființarea Gărzii Civile.

sorin-bota-deputat”Prin acest stagiu de voluntariat militar se va asigura atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât și încurajarea voluntariatului în România și crearea de locuri de muncă conexe, MAPN fiind nevoit azi să angajeze de multe ori ofițeri sau subofițeri fără nici o pregătire militară prealabilă”, a declarat deputatul.

Conform proiectului, perioada de desfășurare a stagiului de pregătire va fi considerată vechime în câmpul muncii, iar voluntarii militari vor primi un certificat de perfecționare profesională pe domeniul în care au fost pregătiți, care va putea fi folosit pentru angajare. Aceștia vor fi coordonați de către cadre specializate, militare sau civile, la profesiile pe care și le-au ales, corelate desigur cu pregătirea lor teoretică de până la acel moment, vor primi calificative și vor da un examen atât teoretic cât și practic, atât pentru partea civilă, cât și pentru partea militară. Voluntarii vor avea un program de instruire militară în care vor face pregătire fizică, se vor deprinde cu armament ușor sau greu în funcție de specificul activității militare corelate cu partea civilă de perfecționare profesională. La terminarea stagiului de pregătire, conform preformanțelor de la examenul de absolvire voluntarii cu studii superioare vor primi grade militare în rezervă, lucru prevazut și în vechea legislatie pentru militarii cu termen redus. Acest lucru asigură o rezervă de ofițeri și subofițeri care pot fi activați în caz de necesitate (război).

În proiect se mai arată că, îacest program se pot înscrie persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului. Stagiul de pregătire va fi  cuprins pe o durată de 3 – 6 luni pentru recruții cu studii superioare, respectiv 4 – 9 luni pentru recruții fără studii superioare.

Stagiile de voluntariat vor fi organizate anual în perioada 1 martie – 30 noiembrie. În funcție de specificul fiecărei arme militare, această perioadă poate fi stabilită anual prin HG. Perioada în care voluntarii militari își vor desfășura activitatea de pregătire va fi considerată vechime în câmpul muncii, pentru activități voluntare specifice pregătirii școlare pe care au făcut-o, iar pe perioada participării la pregătirea militară și cea de perfecționare profesională,  li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor beneficia de o masă caldă pe zi și decontarea navetei în echivalent cu abonamentul lunar de transport în comun. Acestora li se vor plăti contribuțiile la CAS și CASS pe perioada efectuării stagiului din bugetul alocat anual pentru program, iar timp de doi ani, după terminarea stagiului de voluntariat, aceștia beneficiază de scutire de la impozitul pe venit respectiv CAS, CASS în proporție de 50%, atât ei cât și angajatorii acestora pentru toate impozitele și taxele pe care urmează să le plătească pentru angajații respectivi.

”Se vor crea premisele angajării tinerilor după terminarea stagiului de voluntariat militar, prin înființarea și functionarea Gărzii Civile,  asigurându-se totodată un personal instruit și disponibil pentru situații excepționale și stare de necesitate”, a precizat deputatul Bota.

 

Lăsaţi un răspuns