Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Istoria fotbalului în condeiul unui magistrat. Viorel Bălin și-a lansat a treia carte

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a găzduit lansarea cărții „File din istoria fotbalului băimărean”, autor Viorel Bălin. Este cea de a treia carte care a văzut lumina tiparului scrisă de condeiul primului „Maestru al sportului” din Maramureș.

viorel balin, lansare cartePrimele două cărți: „Oina pe plaiurile maramureșene” și „Din amintirile savuroase ale unui magistrat”, fac referire la sportul nostru național, respectiv momente savuroase din perioada când autorul activa ca magistrat. Toate cele trei cărți au strânsă legătură cu bogata sa activitate. Viorel Bălin a fost jucător de oină (cel mai bun la nivel național în anii ”50), procuror șef, judecător, președintele Tribunalului Maramureș, și fotbalist în tinerețe. Toate acestea l-au inspirat, amintirile sale fiind înserate în paginile celor trei cărți ce vor rămîne în amintirea acestui om valoros al Maramureșului și nu numai. A îndrăgit jocurile sportive practicate cu mingea, indiferent dacă aceasta era rotundă (mare ori mai mică) sau ovală.

Despre fotbal, autorul spune că se practica în Baia Mare încă din 1901, lucru certificat printr-un înscris adresat Ministerului Educației, dar și prin informații transmise de la o generație la alta. Despre acest fenomen au vorbit Ioan Pop, Robert Schlesingher (90 de ani), Cristian Balaj, Viorel Bălin, Octavian Cioltea etc. Cei prezenți au apreciat strădania autorului cărții mulțumindu-i pentru tot ceea ce a realizat, făcând cinste acestor meleaguri prin acțiunile în care s-a implicat, dar mai ales prin corectitudinea, omenia și carecterul de care a dat dovadă în toți acești ani.

 

 

 

 

Vasile Gherman

 

 

 

 

Reader Feedback

Un raspuns catre “Istoria fotbalului în condeiul unui magistrat. Viorel Bălin și-a lansat a treia carte”

  1. ciubotaru constantin spune:

    Buna ziua

    As dori sa cumpar cartea Viorel Balin – File sin istoria fotbalului baimarean. Cum as putea sa intru in posesia ei ? Multumesc frumos

Lăsaţi un răspuns