Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 14 decembrie 2024

Sorina Pintea: 12.200 de maramureșeni diagnosticați cu cancer

Baia Mare va avea un Centru de Radioterapie. Acesta va funcționa în incinta Spitalului de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și va oferi o șansă în plus bolnavilor de cancer. Medicii spun că la nivel de Maramureș există în prezent peste 12.000 de persoane diagnosticate cu boli oncologice și că aproximativ 80% dintre ele necesită radioterapie. În lipsa unui astfel de centru, unii bolnavi mergeau la Cluj, Oradea sau chiar în Ungaria pentru radioterapie. Însă nu toți pacienții și-au permis să facă astfel de deplasări, astfel că tratamentul lor a rămas incomplet.  

 

pintea sPrin realizarea Centrului de Radioterapie se poate spune că se scrie o nouă filă în istoria spitalului. Asta după eforturile depuse de o echipă din cadrul unității sanitare care a știut să susțină cu perseverență și determinare acest proiect. Spațiul pentru radioterapie a fost realizat de unitatea sanitară, iar, zilele trecute, la București, s-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea aparaturii. 

 

La începutul acestei săptămâni, ec. Sorina Pintea, managerul unității sanitare, a vorbit în plenul Consiliului Județean Maramureș despre finanțarea primită de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare pentru Centrul de Radioterapie.

Aceasta a arătat că, din anul 2013, când a fost închis Compartimentul de Radioterapie al spitalului – deoarece aparatul existent reprezenta deja un pericol pentru viețile oamenilor – a început să lupte pentru realizarea unui Centru de Radioterapie. Demersurile s-au finalizat săptămâna trecută, prin semnarea protocolului de atribuire a aparatelor medicale.

Evidențele medicale arată că, în anul 2017 există, la nivelul județului, 12.200 de pacienți diagnosticați cu cancer, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2016, când au fost depistate 12.039 de cazuri. În cursul anului trecut au decedat 1.341 de pacienți, dintre care 90% ar fi avut nevoie de radioterapie.

În Maramureș, cancerul bronho-pulmonar face cele mai mari ravagii, urmat de cancerul la sân și cancerul de col uterin.

Potrivit medicului șef al Secției de Oncologie, dr. Dumitru Filip, dacă, în prezent, în evidența Spitalului Județean Maramureș sunt peste 12.000 de cazuri de cancer, adresabilitatea va crește după deschiderea Centrului de Radioterapie. Medicii estimează că în decursul a trei ani se va ajunge la 20.000 pacienți, deoarece și alți bolnavi din județele limitrofe se vor îndrepta către Centrul de Radioterapie din Baia Mare.

Ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean Baia Mare a mulțumit aleșilor județeni pentru votul acordat de fiecare dată pentru unitatea medicală, deoarece votul lor pentru spital a reprezentat un vot pentru viață.

 

Lăsaţi un răspuns