Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Sorina Pintea: Trebuie să punem pacientul în centrul sistemului

Sorina Pintea, fost manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, preia funcția de ministru al Sănătății. Astăzi, comisiile reunite de sănătate din Parlamentul României au dat aviz favorabil pentru ca Pintea să preia portofoliul de la Sănătate în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

sorina-pintea-800x799„Trebuie să punem pacientul în centrul sistemului. Până la urmă, sănătatea este un pacient care trebuie tratat și, pentru că are o patologie multiplă, va trebui să procedăm ca în medicină: să facem o comisie interdisciplinară, formată din minister, parlament, ONG-uri, asociații de pacienți, pentru a pune pacientul pe picioare. Programul de sănătate pus la punct de PSD este un program generos, un program care, pe termen lung, cred că va face bine Sănătății din România”, a spus Sorina Pintea la audierile din comisia de sănătate.

„Cred că important pentru noi toți este să întărim capacitatea medicinei de familie de a face ce trebuie să facă. Mai grav este că în multe cazuri, după rezolvarea problemelor acute din spital, mai ales pentru pacienții cronici, ieșirea din spital înseamnă uneori și moartea. Din păcate, sunt realități despre care uneori ne ferim să vorbim, dar pentru care va trebui să conlucrăm pentru a le rezolva”, a mai spus Pintea.

În ceea ce privește Legea vaccinarii, Pintea consideră că, privind acest aspect nu trebuie să se mai vorbească dacă o aplicăm sau nu o aplicăm, ci despre obligativitatea ei.

„Avem o lege a transplantului care nu mai corespunde și pe care trebuie să o gândim și să o refacem pentru a da șansă celor care pleacă să îi ajute pe cei care rămân. Dar asta înseamnă transparența și egalitate, pentru ca toți trebuie să aibă șanse egale”, a subliniat Pintea.

Sorina Pintea este economist și a fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare, iar apoi al Spitalului Județean.

***

Parlamentarii au fost convocaţi, luni, în sesiune extraordinară, pentru a da votul de învestitură guvernului Viorica Dăncilă.

La şedinţa comună de plen şi-au înregistrat prezenta 352 de parlamentari, iar pentru validarea noului Guvern este nevoie de un număr de 233 de parlamentari.

În această seară, Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, decretul pentru numirea Guvernului, iar în scurt timp va avea loc ceremonia de învestire a noilor miniștri.

Lăsaţi un răspuns