Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 4 decembrie 2024

Ferestre spre universul cărții

Zilele trecute, Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” Baia Mare a găzduit manifestarea derulată  sub egida ,,Ferestre spre universul cărții”, desfășurată în cadrul Proiectului interjudețean cu participare internațională inițiat de Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și realizat împreună cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), Despărțământul Șomcuta Mare, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și Casa Corpului Didactic Maramureș.

proiect astraProiectul s-a derulat în perioada 20 septembrie-22 noiembrie 2019 și s-a bucurat de un interes major din partea unităților școlare din județele Maramureș și Satu Mare. Activitățile proiectului au fost inițiate cu scopul de a marca Anul Cărții și Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare. Acțiunea a prilejuit încheierea pleiadei de activități cuprinse în cadrul proiectului. Aceasta nu s-ar fi putut realiza fără implicarea substanțială a doamnei bibliotecar a Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”Șomcuta Mare, Onorica Tîrziu.

Concursuri pe trei secțiuni

Au cuvântat în debutul manifestării inspector școlar prof. Antoneta Bolchiș, din cadrul ISJ Maramureș, prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” Baia Mare și prof. Muntean Corina Sanda, directorul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”. În acest an, proiectul s-a desfășurat pe trei secțiuni: prima a fost denumită ,,Fii ambasadorul literaturii române!” și a implicat 21 de școli, 47 de cadre didactice și 688 de elevi din Portugalia, India, Lituania, Croația, Australia, Slovenia, Rusia, Islanda, Ungaria și România; a doua secțiune este ,,Povestea mea despre lectură”, care a atras participanți  din 15 școli, respectiv 34 de talentați autori de creații literare, îndrumați de 23 de dascăli devotați; a treia secțiune, ,,Cartea copilăriei mele”, a înregistrat un record de participanți. Au fost înscrise în concurs 99 de lucrări venite din 23 de școli, cu implicarea a 56 cadre didactice. A urmat o prezentare succintă a proiectului, iar apoi au avut intervenții invitații speciali: scriitorul Milian Oros și clujeanul Victor Miron, cunoscut în întreaga țară pentru proiectele inedite de promovare a lecturii. Acesta a susținut proiectul încă de la inițiere, prezentându-le celor prezenți acțiuni inedite de promovare a cititului. Programul artistic a fost susținut de elevii liceului șomcutean, Carina Buda și Antonia Criste, sub îndrumarea prof. Ionatan Bârle. Cei prezenți au vizionat un film realizat de bibliotecarul Onorica Târziu, intitulat ,,Povestea mea despre lectură”, în care au fost surprinse fragmente din creațiile literare înscrise în concursul derulat prin acest proiect. Finalul acțiunii a fost marcat prin înmânarea diplomelor tuturor celor care au obținut  premii în cadrul secțiunilor de concurs. ,,Este un proiect de anvergură inițiat anul trecut, care s-a bucurat de un interes major în rândul unităților școlare din județele Maramureș și Satu Mare. Dorim ca acesta să aibă continuitate, deoarece am observat că elevii sunt încântați să facă schimb de experiență cu alți colegi de vârsta lor, care studiază în țară sau străinătate. Este o acțiune complexă și ne bucurăm că și în acest an am reușit s-o realizăm cu succes”, a precizat directorul liceului din Șomcuta Mare, prof. Corina Sanda Muntean.

A. Talpoș

Lăsaţi un răspuns