Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 1 mai 2024

ȘOMCUTA MARE: Anveloparea blocurilor- pas spre schimbarea imaginii orașului

7 blocuri de locuințe din Șomcuta Mare au intrat într-un proces de reabilitare. Demararea acestui proiect este un pas pe care îl face administrația locală spre schimbarea imaginii orașului. Este vorba despre proiectul denumit: „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe”.

reabilitare blocuri somcuta mareProiectul presupune atât reabilitarea termică a blocurilor (anvelopare) cât și schimbarea ușilor de acces în clădiri, reabilitare casa scării, iar acolo unde nu sunt îndeplinite normele termice se intervine pentru schimbarea tâmplăriei și refacerea acoperișurilor.

„Este vorba despre şapte blocuri de locuinţe din oraş (135 de apartamente) construite în perioada 1950-1990: blocul de locuinţe nr. 1 şi nr. 2 de pe strada Ioan Buteanu, blocul nr. 5, nr. 6, nr. 8 şi nr. 9 de pe strada Republicii, dar şi blocul nr. 10 de pe strada Târgului. Pentru aceste lucrări s-au accesat fonduri europene şi o parte din suma necesară (co-finanţare) este alocată de la bugetul local. Valoarea totală a proiectului este de 4.705.825,49 lei, din care 2.750.673,74 lei este finanțare nerambursabilă, iar contribuția proprie a administraţiei este de 1.833.782,50 lei”, a declarat Gheorghe-Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

În opinia primarului, prin lucrările de reabilitare termică a blocurilor, se va îmbunătăți aspectul orașului, însă și mai important este beneficiul care se face locatarilor prin reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor.

„Toți ne dorim ca Şomcuta Mare să fie un oraș frumos. Pe lângă problemele de infrastructură rutieră, asigurarea utilităților, era nevoie şi de reabilitarea termică a blocurilor. În scurt timp se va începe și proiectul de refacere a centrului civic al orașului. Proiectul include reabilitarea Cetății Chioarului (fosta unitate militară), reabilitare fostului cinematograf, precum și refacerea trotuarelor și a parcărilor din zona centrală. Tot în acest proiect sunt prinse străzile: Ioan Buteanu, Vasile Alecsandri, Horea, Teilor, Crișan, Morii, Abatorului, Grădinarilor, Iuliu Maniu și Târgului care vor fi reabilitate. Realizarea acestor proiecte vor aduce și o îmbunătățire a aspectului orașului”, a subliniat primarul.

Lăsaţi un răspuns