Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Final de proiect la Jandarmeria Maramureș

Închidere proiect parteneriat româno-ucrainian

,,CrFB_IMG_1626349117722eșterea capacității de cooperare transfrontalieră,,
Astăzi, 15 iulie 2021, la sala de conferință a Eurohotel din municipiul Baia Mare, s-au desfășurat activitățile privind închiderea proiectului româno-ucrainean ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră ,, Cod EMS-ENI 2SOFT/4.3/126 ”.
În cadrul ,,Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș – în calitate de lider beneficiar a semnat la data de 21.11.2019 un Contract de Grant în valoare totală de peste 110.000 EUR cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – în calitate de Autoritate de Management, pentru finanţarea proiectului cu titlul ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră,, Cod EMS-ENI 2SOFT/4.3/126”. Perioada de implementare a acestui proiect a fost de 20 luni şi a avut ca partener de proiect Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk din Garda Naţională Ucrainiană.
În derularea proiectului s-au desfăşurat 3 sesiuni de pregătire comună, teoretică şi practică, în județul Maramureş respectiv în departamentul Ivano-Frankivsk precum şi un atelier de lucru care a avut ca scop şi totodată rezultat un manual trilingv (în limbile română, ucraineană și engleză) de proceduri în domeniul ordinii publice.

Obiectivul general al proiectului este creșterea nivelului de încredere a cetățenilor din zona transfrontalieră în Jandarmeria Română și Garda Națională Ucraineană prin îmbunătățirea eficienței, mobilității și cooperării între aceste structuri.

Obiective specifice:
1. Consolidarea capacității instituționale și tehnice de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice în zona transfrontalieră.
2. Creșterea cooperării dintre structurile de ordine publică ale partenerilor pentru a realiza o abordare unitară a evenimentelor cu impact transfrontalier.
3. Creșterea prezenței structurilor partenere și reducerea timpului pentru intervenție în regiunea transfrontalieră.
Pentru realizarea acestui proiect, au fost achiziționate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș: 2 autovehicule 4×4, 3 dispozitive de vedere nocturnă și 10 dispozitive bodycam, respectiv de către Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk: 1 ATV, 1 snowmobil, 2 dispozitive de vedere termice, 1 dispozitiv de vedere nocturnă, 3 arme cu tranchilizant și alte bunuri materiale.
Activităţile din cadrul proiectului au avut un puternic impact pentru zona de graniţă şi au reflectat interesul ambelor ţări.

Lăsaţi un răspuns