Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Premieră mondială cu mașini de epocă

Duminică, 8 august, în Maramureșul istoric, are loc o ediție specială a evenimentului  „Fabricat în România”, organizat de Retromobil Club România. Președintele Filialei Maramureș, ing. Ioan Vlad, a informat că vor avea loc mai multe acțiuni care vizează autovehiculele istorice fabricate în România.

masina constructieLa noi în județ, în premieră mondială, va fi expus varianta identică, recent construită, a primului automobil din lume, cu caroserie aerodinamică și cu roțile amplasate în interiorul caroseriei realizat de un  român. Nu vor lipsi lansări de carte.

Plecarea din Vișeu de Jos spre Petrova a celor peste 20 de echipaje, cu mașini de epocă, va fi la ora 8.59 (pe un traseu de aproape 20 km). Parcarea pentru expoziție va fi în fața Căminului  Cultural din localitate (pe DN 18). La ora 10.12 va fi plecarea spre Sighetu Marmației (37 km). Parcarea va fi în fața Statuii Ioan Mihaly de Apșa (lângă curtea veche). În timpul expoziției de la Sighetu Marmației are loc premierea participanților, urmată de o conferință de presă.

La ora 13.28 va fi plecare spre Mănăstirea Bârsana (21 km). De la ora 15.18 autotvehiculele istorice vor circula spre Săliștea de Sus (31 km). Parcarea are loc în fața Căminului Cultural. Aici, localnicii le vor putea admira, iar șoferii vor asista la două evenimente culturale importante pentru comunitatea din zonă. Va fi lansarea: Cărții „Oamenii de seamă din Săliștea de Sus”, autor prof. Dumitru Chiș și a Revistei „Semnal”, Nr. 3 (serie nouă).

În localitățile Petrova, Sighetu Marmației, Săliștea de Sus și Bârsana, în cadrul evenimentului „Fabricat în România”, Retromobil Club România va prezenta automobile istorice de fabricație românească.

Primul automobil din lume, cu caroserie aerodinamică și cu roțile amplasate în interiorul caroseriei, a fost brevetat și realizat de către inginerul român Aurel Persu. Automobilul se găsește la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.

Cu această ocazie, Marin Florian, un pasionat al autovehiculelor istorice, va expune în Maramureș, automobilul construit recent cu piese din aceeași perioadă, în formă și cu caracteristicile tehnice și dinamice identice cu cele realizate de ing.Aurel Persu.

La ora 18.32 va fi plecarea din Săliștea de Sus spre Vișeu de Jos (23 km), unde va avea loc o cină festivă.

Lăsaţi un răspuns