Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Prestatii sociale acordate fara anchete sociale

Cele mai mari probleme se inregistreaza pe linia prestatiilor sociale, atat in ceea ce priveste acordarea venitului minim garantat, cat si a alocatiilor de sprijinire a familiei.Claudiu Nan, jurist in cadrul Agentiei de Prestatii Social Maramures, a subliniat ca in ceea ce priveste modificarea legii privind acordarea venitului minim garantat legea a fost modificata, iar, in conformitate cu reglementarile aduse, reprezentantii administratiilor locale sunt obligati sa raporteze valoarea sumelor nealocate pana la sfarsitul anului trecut. Pe aceasta linie nu s-au inregistrat probleme. Toate primariile au trimis la timp rapoartele, astfel incat sa putem centraliza datele”, a declarat Nan.

Juristul Agentiei de Prestatii Sociale a subliniat ca, avand in vedere modificarile legislative, pentru acordarea alocatiilor de sustinere a familiei, persoanele care doresc sa beneficieze de astfel de drepturi vor trebui sa depuna
o noua cerere. Pentru inregistrarea noilor cereri a fost stabilit un termen limita, acesta fiind 31 ianuarie. Aceste alocatii nu vor mai fi achitate de catre primarii, ci de catre Agentia de Prestatii Sociale. Se vor intocmi dosare
noi, astfel ca vor trebui depuse cereri noi. Cererile vor fi inregistrate la unitatile administrativ teritoriale pe raza carora domiciliaza solicitantul si acordarea lor se va aproba prin dispozitie de primar, a declarat Nan. Tot in sarcina primariilor vor ramane si anchetele sociale. Acestea vor fi efectuate cu scop de identificare a celor care au trecut date eronate in documentele care se depun la dosar.

Prea putin timp pentru anchete
Cu toate ca legea privind modul de acordare al alocatiilor de sustinere a familiei a fost publicata la sfarsitul lunii decembrie, cu aplicare din 1 ianuarie 2011, normele metodologice de aplicare a acesteia nu au fost publicate nici pana acum. In lipsa normelor, secretarii se tem ca nu se vor incadra in termenele stabilite pentru depunerea documentelor si derularea anchetelor sociale. Nu avem garantia ca formularele pe care le detinem la primarii vor ramane neschimbate. Trebuie sa asteptam sa fie publicate normele metodologice de aplicare a legii si abia apoi putem prelua documente. Nu putem risca sa completam formularul vechi, iar apoi sa-l chemam pe solicitant inapoi la primarie pentru ca formularul s-a schimbat”, a declarat un secretar de primarie.
Pe de alta parte, secretarii se tem ca nu vor mai avea timp pentru a face anchete sociale, avand in vedere volumul mare de lucru si timpul scurt ramas pana la predarea documentelor la Agentia de Prestatii Sociale.

Termenele trebuie respectate

Conform datelor furnizate de Institutia Prefectului, fiecare unitate administrativ teritoriala are intre 200 si 600 de dosare pentru prestatii sociale care trebuie refacute si adaptate dupa noile legi, pentru acest lucru secretarii de primarii avand la dispozitie doua saptamani. Semnalul de alarma tras de secretarii de primarii nu a avut efectul scontat. Juristul Agentiei de Prestatii Sociale a precizat ca termenele trebuie respectate, iar in caz contrar, secretarii de primarii risca sa fie sanctionati. Totodata, acesta le-a reamintit secretarilor ca, in noua legislatie exista prevederi care fac referire si la majorarea cuantumului amenzilor.

Lăsaţi un răspuns