Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

La Șomcuta Mare, IN MEMORIAM Ioan Buteanu: 175 de ani

Ioan Buteanu (n. 1821 – d. 23 mai 1849, la Iosășel, Imperiul Austriac) a fost unul din liderii revoluționarilor români transilvăneni de la 1848 și prefect al Zarandului în perioada 1848 – 1849.

parastas i buteanuProtopopiatul greco-catolic Șomcuta Mare în colaborare cu Asociația cultural-patriotică „Avram Iancu”, liceul din localitate, Despărțământul ASTRA, cu sprijinul autorităților locale și județene va organiza, în 23 mai, un eveniment în memoria eroului.

Cu acest prilej, la Șomcuta Mare, va fi organizat un parastas, depuneri de coronae, expoziție de fotografii denumită „Pe urmele lui Ioan Buteanu”, dar și conferința „Românii ardeleni și primăvara popoarelor – Revoluția de la 1848, susținută de conf. dr. Ion Cârja. Elevii de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare vor susține un moment artistic.  

„Au trecut ani mulți, dar iată că din generație în generație ăutem aduce recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru cel care, însuflețit de dragoste pentru națiunea română, a urmat martiriul. E o datorie sfântă să păstrăm acest dar, spiritul lui Ioan Buteanu, ca să existăm peste veacuri”, a subliniat pr. Vasile Butean, protopop greco-catolic de Chioar. 

Lăsaţi un răspuns