Amenzi intre 10.000 si 50.000 lei, aceasta este valoarea sanctiunilor care pot fi aplicate reprezentantilor unitatilor administrativ-teritoriale pentru ca nu si-au votat bugetul in termenul prevazut de lege. Semnalul de alarma a fost tras de Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures. La intalnirea cu secretarii primariilor din judet, directorul DGFP a atras atentia in ceea ce priveste modul de intocmire a proiectului de buget si termenele prevazute de lege.
“Pana in aceasta dimineata (n.red. luni, 14 februarie) dintre cele 76 de unitati administrativ-teritoriale din judet, doar una a depus bugetul la Directia de Finante, respectiv Primaria Baia Mare. Insa, si in cazul acestei administratii este vorba de un document in stadiu de proiect”, a declarat Luputi. Reprezentantii administratiilor publice au motivat ca intarzierea bugetului se datoreaza Consiliului Judetean care a alocat fonduri pentru primariile din judet in doua sedinte ordinare diferite (ianuarie si februarie), sume care trebuie incluse in proiectul de buget pe acest an. Directorul DGFP a subliniat si importanta respectarii “constrangerilor” prevazute prin actele normative emise de ministere sau guvern. “La intocmirea proiectului de buget, administratiile locale trebuie sa se incadreze in prevederile legale. Astfel, nu se pot aproba credite pentru lucrari noi daca administratia are arierate, singura exceptie fiind cea legata de accesarea fondurilor europene. De asemenea, se impune mare grija in ceea ce priveste incadrarea in plafonul de salarii. Fiecare primarie are un plafon distinct si acesta nu poate fi depasit”, a declarat Luputi.
„Constrangeri” la intocmirea bugetelor locale
Alte “restrictii” pentru administratiile publice de care trebuie sa se tina seama la intocmirea proiectului de buget fac referire la fondurile alocate unitatilor sanitare si procentul de incasare a veniturilor in ultimii doi ani. Pe langa sanctiunile contraventionale care pot fi aplicate in caz de abateri la intocmirea bugetelor pentru administratiile locale, exista si situatii in care DGFP poate recurge la sistarea alimentarii cu resurse. Luputi a mai subliniat ca printr-o dispozitie a directorului DGFP se vor face verificari in ceea ce priveste modul de intocmire a bugetelor locale, in cadrul caruia se va urmari daca acestea se incadreaza in prevederile legale. “Respectarea acestor elemente este foarte importanta si, pe langa sanctiuni, avem parghii de a face demersuri catre Institutia Prefectului pentru a fi desfiintate hotararile de consiliu local care nu sunt conforme”, a subliniat Luputi.