„Cu cat se face mai repede regionalizarea cu atat va fi mai bine pentru Maramures, judet care are doar de castigat de pe urma reorganizarii teritoriale. Reorganizarea e necesara pentru ca proiectele mari sa fie gandite si derulate pe regiuni de dezvoltare”, sustine Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures. In contradictie cu acesta, alti politicieni din judet sustin ca Maramuresul nu are nimic de castigat din acest proces si, mai mult, judetul risca sa-si piarda identitatea, iar Clujul, cel mai probabil orasul care va deveni centru de regiune, va monopoliza toate resursele.
In aceste zile, Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 regiuni mari sau 7 plus municipiul Bucuresti si zona metropolitana Ilfov, iar reprezentantii maghiarilor au vorbit de 16 regiuni. Solicitarea presedintelui tarii a fost pusa pe seama faptului ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie. De asemenea, seful statului a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare. In opinia sefului statului, in actuala formula exista probleme privind dezvoltarea rationala a Romaniei, iar investitiile se realizeaza haotic. „Se face canalizare si faci o statie de epurare in loc sa faca o magistrala care sa treaca prin trei judete, se face o singura statie de epurare mare, ca sa nu mai vorbim de structura judeteana de drumuri, care pur si simplu este fracturata. Si mai este un motiv pentru care eu cred ca trebuie desfiintate cele 41 de judete si teritoriul reorganizat pe 8 judete mari sau 7 judete plus municipiul Bucuresti: reducerea masiva a birocratiei si a institutiilor deconcentrate ale statului. Avem 41 de inspectorate de politie in loc sa avem 7 sau 8, avem 41 de directii agricole, 41 de directii sanitare, 41 de directii de finante publice, bine incarcate altfel, si asa mai departe, tot din 41 in 41 numaram sutele de birocrati care fac amara viata si a populatiei si a primarilor de la nivel judetean”, a declarat seful statului.
Maramuresul cu capitala de regiune la Cluj
Conform discutiilor purtate la nivel central, Maramuresul va fi prins in regiunea Nord-Vest. Aceasta coincide cu actuala regiune de dezvoltare nord-vest si cuprinde judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Salaj, Satu Mare, Bihor si Maramures. In situatia in care se va opta pentru aceasta varianta, capitala regiunii va deveni orasul Cluj Napoca. O astfel de reorganizare administrativ-teritoriala va duce la restructurarea Institutiei Prefectului, desfiintarea Consiliului Judetean si restrangerea unor institutii prin transformarea lor in birouri teritoriale. O astfel de reorganizare ar duce la reducerea semnificativa a numarului de directori si directori adjuncti din institutii, dar si mutarea centrului de influenta din plan politic. Politicienii din opozitie sustin ca prin aceasta reorganizare nu se doreste decat reducerea ca numar a celor 41 de sisteme de tip mafiot, pe motiv ca sapte sau opt structuri sunt mai usor de controlat.
Lese: Au fost discutii nu scenarii
Problema regionalizarii a facut obiectul unor discutii intre seful Executivului si deputatii PDL. Doru Lese Brasoan, deputat PDL de Maramures, sustine ca discutia a fost una informala, dar nu s-au facut scenarii, asa cum s-a vehiculat in ultimele zile. „A fost o discutie pe aceasta tema, insa nu s-a stabilit nimic. S-au luat in calcul aspecte de reorganizare in vederea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene, o mai buna atragere a finantarilor pe proiecte de dezvoltare regionala”, a declarat Lese.
Pasca: Guvernul vrea sa ne arunce in haos
Liviu Titus Pasca, senator PNL de Maramures, este de parere ca solicitarea lui Basescu privind reorganizarea administrativ-teritoriala este una neserioasa prin care nu se doreste altceva decat aruncarea tarii in haos. „Pentru o astfel de modificare trebuie timp indelungat. Daca faci reorganizare inainte de alegerilor din 2012 bulversezi intreaga tara. Cred ca e doar un joc de imagine care sa ne arunce in haos, sa distraga atentia populatiei de la problemele reale. Bine ar fi sa se realizeze un astfel de proiect, dar peste vreo patru ani, acum prioritar este sa iesim din criza. Nu ne preseaza nimeni, nici Uniunea Europeana, nici Fondul Monetar, doar ca a venit Basescu cu o tampenie care sa se faca de pe o zi pe alta”, a declarat Pasca. Senatorul PNL a subliniat ca in caz de reorganizare nu va mai functiona nimic in aceasta tara, iar costurile regionalizarii vor fi enorme. „Se vorbeste la nivel central ca guvernul vrea sa-si asume raspunderea pe proiectul regionalizari in acesta luna, dar nu cunoaste nimeni proiectul, nici nu s-a facut dezbatere publica. Pe de alta parte, motiveaza tampenii: ca se doreste reducerea costurilor. In realitate, costurile vor fi mai mari pentru ca va trebui sa construim sedii noi pentru institutiile regionale, iar oamenii isi vor pierde locurile de munca. Daca sediul regiunii noastre va fi la Cluj sunt aproape sigur ca cei din Baia Mare nu vor merge sa lucreze acolo”, a declarat Pasca. Mai mult, senatorul considera ca Maramuresul nu va avea decat de pierdut din aceasta reorganizare, deoarece fondurile vor fi concentrate pe capitala regionala. Exista si riscul de pierdere de identitatii, de izolare a judetului nostru, care va fi lasat in continuare fara fonduri pentru refacerea infrastructurii, fara finantare pentru obiectivele turistice, motivul fiind ca si alte judete au de investit in drumuri, canalizare, partii de schi, acces spre manastiri etc.
Man: Maramuresul castiga prin cultura si traditii
Mircea Man, presedintele CJ Maramures, este de parere ca judetul nostru ar iesi castigator dintr-o reorganizare teritoriala. „Unii nu agreeaza aceasta ideee si incearca sa induca lumea in eroare. Nu se poate sa spui maramuresenilor ca vor merge din Petrova dupa o hartie la Cluj pentru ca proiectul de regionalizare implica puteri mai mari pentru administratiile de comune si orase, iar multe aspecte vor putea fi rezolvate in plan local. Conducerea regionala nu va face altceva decat sa gandeasca proiectele majore care se vor derula pe regiuni de dezvoltare. La nivelul judetelor, Prefecturile vor ramane ca extensii a guvernului in teritoriu, insa vor fi mai suple, atat ca numar de angajati, cat si ca atributii. Primariile vor primi sarcini importante, iar Consiliile Judetene nu-si vor mai avea rostul. Maramuresul nu va avea nimic de pierdut, ci va fi in castig. In orice regiune ar fi judetul nostru, Maramuresul nu se pierde deoarece zonele istorice, Chioar, Codru, Maramuresul voievodal etc sunt entitati care raman prin cultura, traditii, datini. Astfel ca regionalizarea nu vine decat sa ajute si cu cat se va face mai repede, cu atat mai bine pentru noi. Eu mi-as dori ca Maramuresul sa fie capitala regionala, dar guvernul este cel care se ocupa si care trebuie sa-si asume un astfel de proiect”, a declarat Man.
Buciuta: Maramuresul este si acum izolat
Deputatul Stefan Buciuta (Uniunea Ucrainenilor) este de parere ca Maramuresul a fost si este izolat, iar regionalizarea nu-i va aduce nimic bun decat daca aceasta se va face pe regiuni de dezvoltare economica. „Nu stim cum va arata proiectul, nici nu cred ca exista un astfel de proiect. Cred ca sunt doar discutii. Pe noi, reprezentantii minoritatilor, nu ne-a invitat nimeni la discutii pe aceasta tema. Probabil vor sa reduca numarul angajatilor din administratie, dar alte avantaje nu cred ca vor fi mai ales pentru judetul nostru. Daca intram in aceeasi regiune cu Clujul, nu avem sanse de castig pentru ca, vorba aceea, fiecare trage focul sub oala lui”, a declarat Buciuta.
Beres: Regionalizarea nu te scapa de coruptie
Stefan Beres, deputat UDMR de Maramures, sustine ca in ciuda faptului ca UDMR a fost acuzat ca vrea regionalizare pe criterii etince, acest lucru nu este adsevarat. „Noi dorim o reorganizare viabila, ori in formula propusa de presedintele tarii nu este viabil. Regionalizarea, din punctul nostru de vedere, inseamna sa grupezi cate doua sau trei judete, in functie de situatiile zonale, de asemanarea dintre ele, de nivelul de dezvoltare. Ar fi un dezastru sa grupezi Maramuresul cu Clujul care este mult mai dezvoltat. Sunt diferente mari intre cele doua judete. Eu cred ca mult mai viabil ar fi daca am face o regiune cu Satu Mare si Salaj”, a declarat Beres. Deputatul sustine ca organizarea tarii in 7-8 regiuni nu ar putea fi functionala motivand ca, in astfel de situatii, institutiile se indeparteaza de cetatean. Parlamentarul UDMR dezaproba motivele invocate de presedinte privind diminuarea coruptiei prin regionalizare. „Coruptia nu are nicio legatura cu reorganizarea administrativa. Baronii locali nu vor disparea niciodata, iar numarul lor nu se reduce prin regionalizare, ci prin legi, prin aplicarea lor, prin aplicarea criteriilor de performanta”, a punctat Beres.