Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Doliu in PNTCD

Ion Diaconescu

Ion Diaconescu

Taranistii sunt in doliu dupa ce fostul presedinte Ion Diaconescu a incetat din viata. Fostul lider al PNTCD, care era si presedinte de onoare al partidului, a murit marti seara, la varsta de 94 de ani. Politicienii maramureseni sustin ca le vine greu sa vorbeasca despre Diaconescu la trecut, deplang moartea liderului, iar la sediul organizatiei judetene a PNTCD a fost deschisa o carte de condoleante. Despre Diaconescu se spune ca nu-i curgea sange prin vene, ci democratie, iar visul neimplinit al acestuia a ramas unirea taberelor in care s-a scindat PNTCD.

Presedintele de onoare al PNTCD avea probleme de sanatate. Fostul lider taranist Ion Diaconescu a fost adus, pe 30 septembrie, de o ambulanta la Institutul “C.C.Iliescu’’, cu o stare de lipotimie, fiind internat in departamentul de terapie intensiva. El a fost constient si cooperant. Potrivit medicilor, seniorul PNTCD era suferind cronic pulmonar. Diaconescu a fost externat luni de la Institutul de Chirurgie Cardiaca “C.C. Iliescu’’. Prof. dr. conf. Serban Bubenek, managerul institutului, declara atunci ca pacientul a fost stabilizat, el primeste tratament si va mai reveni la control.

Diaconescu- fiu de preot

Presedintele de onoare al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PN|CD), Ion Diaconescu s-a nascut la 25 august 1917 in comuna Botesti, judetul Arges, in familia unui preot. A absolvit liceul “Mihai Viteazu” din Bucuresti (1936), iar in 1942, cursurile Facultatii de Electromecanica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. Intre anii 1942-1947 a lucrat ca inginer in cadrul Ministerului Economiei Nationale. In activitatea sa profesionala si politica a intervenit o intrerupere de 17 ani (1947-1964), timp in care a fost arestat si detinut politic pentru activitatea desfasurata in cadrul Partidului National Taranesc (PNT).

Diaconescu a facut 17 ani de temnita, presarati prin toate colturile tarii. Cele mai sinistre experiente, cum au fost cele de la Aiud, minele de plumb din Maramures (unde a si contactat boala care l-a urmarit toata viata), Ramnicu- Sarat, domiciliul obligatoriu din comuna Rubla, au fost depasite, sublimate si transfigurate de catre presedintele de onoare al PNTCD, printr-un omenesc plin de umor si candoare.

Dupa eliberarea din inchisoare nu i s-a mai permis sa ocupe decat posturi de inginer in intreprinderi de mica importanta. Din 1964 si pana in 1980, cand s-a pensionat, a lucrat la intreprinderea Ascensorul Bucuresti, girand conducerea atelierului de proiectare.

Presedinte al Camerei Deputatilor in mandatul lui Constantinescu

Ion Diaconescu a fost membru al Organizatiei de Tineret a PNT (din 1936) si in Biroul de conducere a tineretului PNT (1944-1947), pana la desfiintarea partidului de autoritatile comuniste in 1947. Din decembrie 1989 a ocupat functia de prim-vicepresedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), iar intre 1996-2000 a fost presedintele taranistilor. A fost deputat PNTCD de Bucuresti in trei legislaturi consecutive (1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000). Intre 1996 si 2000 a indeplinit functia de presedinte al Camerei Deputatilor.  A fost presedinte de onoare al PN|CD, in urma Congresului Extraordinar din 14 august 2001. La 27 septembrie 2009, Ion Diaconescu a participat in calitate de presedinte de onoare al PNTCD la Congresul extraordinar al PNTCD-Sarbu, in cadrul caruia s-a ales noua echipa de conducere a partidului.

Presedintele PNTCD – in generatia de elita a politicii

Ion Diaconescu va ramane in istorie ca om politic cu un rol important in procesul de democratizare a Romaniei, afirma presedintele Traian Basescu intr-un mesaj de condoleante transmis miercuri si postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale. “Am aflat cu profunda tristete vestea trecerii la cele vesnice a marelui om politic Ion Diaconescu. Personalitate marcanta a vietii politice romanesti si lider al Partidului National |aranesc Crestin Democrat, Ion Diaconescu va ramane in istorie ca om politic cu un rol important in procesul de democratizare a Romaniei. A luptat pentru crezul sau si a actionat in spiritul valorilor democratice in momente dificile ale istoriei noastre recente. Ion Diaconescu a facut parte, alaturi de Corneliu Coposu, dintr-o generatie de elita si va ramane un simbol al luptei impotriva comunismului si un reper moral al societatii romanesti”, se arata in mesajul sefului statului.

Ultimul patriarh al PNTCD

“Despartirea de cei dragi este dureroasa, dar trebuie sa acceptam faptul ca viata este ca un abur. Speranta revederii in Ceruri ne da putere sa mergem mai departe pana cand, va veni o zi cand se va sfarsi. Sunt multumit sufleteste ca am fost alaturi de presedintele de onoare al PNTCD,  la toate actiunile politice desfasurate in ultimii ani. Ion Diaconescu a suferit destul in timpul regimului comunist, dar si in ultimii ani era mahnit de faptul ca partidul sau era sfasiat de lupte interne interminabile. Pentru miercuri, 12 octombrie 2011, a fost citat la Curtea de Apel din Bucuresti, pentru a participa la unul din numeroasele procese legate de validarea conducerii partidului. Cred ca odata cu trecerea in vesnicie a celui care a fost presedintele de onoare al PNTCD, ar trebui sa se puna capat razboiului stupid, taranisto-taranist”, scrie Ion Beuca, secretar general al PNTCD Maramures pe blogul sau. Taranistii l-au numit pe Diaconescu – ultimul patriarh al PNTCD care a marcat în mod decisiv viata politica a tarii.

Ciorbea promite ca nu va lasa partidul sa moara

“Ion Diaconescu ne-a lasat mostenirea sa cea mai importanta, cea a unui om politic descins parca din alte vremi, liber de frustrari, ce inducea prin simpla sa prezenta liniste, pace si  calm…în fond, câteva elemente de negasit acum în spatiul public. Nu cu mult timp înainte de a trece la cele vesnice mi-a spus cât de mult si-ar dori sa vada partidul sau de suflet revenit în politica activa”, a subliniat Victor Ciorbea, presedintele PNTCD. Acesta sustine ca nu va lasa PNTCD sa moara si va deschide carte de condoleante la toate sediile organizatiilor judetene din tara.

Taranistii maramureseni, in doliu

Grupul taranistilor maramureseni s-au strans la sediul organizatiei judetene. La sediul PNTCD a fost arborat un steag negru in semn de doliu. Taranistii au aprins lumanari si au rostit o rugaciune. “Ne-am organizat crestineste, asa cum se cuvine. Suntem indoliati si indurerati pentru pierderea suferita. Acest moment ne-a facut sa ne gandim la Testamentul lui Diaconescu – prezentat la ultimul Congres, prin care lanseaza un apel la unificare. Ne dorim acea conciliere la care spera si Diaconescu”, a declarat Gheorghe Siman, presedinte PNTCD Maramures. Siman a subliniat ca va merge la Bucuresti pentru a-l conduce pe presedintele de onoare pe ultimul drum.

Berci: “A fost un om drept si asa ramane”

Deputatul PNL Vasile Berci sustine ca a fost un apropiat al lui Ion Diaconescu, pe care-l considera un model ca om politic. “Sunt de un deceniu liberal, dar tot un deceniu am fost taranist. Am fost in Biroul National de Conducere al PNTCD si m-am simtit extrem de atasat de Ion Diaconescu. A fost un om generos, incapabil de resentimente si de ura, dar capabil de umor. L-am iubit, mi-a fost drag si drag imi ramane asa cum a ramas Coposu, la a carui inmormantare am fost, si voi merge si la inmormantarea lui Ion Diaconescu. E trist ca cei care au fost langa el nu au stiut sa ia model si l-au tradat. Ion Diaconescu a trecut in lumea dreptilor si un om drept ramane. Atat Diaconescu, cat si Coposu erau modele, ceea ce acum nu mai avem in politica romaneasca”, a declarat deputatul Berci.

Moment de reculegere la Camera Deputatilor

Deputatii au tinut, miercuri, la inceputul sedintei de plen un moment de reculegere in memoria fostului lider taranist Ion Diaconescu. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a sustinut un scurt discurs, de la tribuna Parlamentului, in care a vorbit despre Ion Diaconescu. “Cu profunda mahnire am aflat ca a incetat din viata domnul Ion Diaconescu, fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 1996-2000. Romania a pierdut un om cu totul deosebit, un simbol al luptei anticomuniste, un om care a crezut toata viata in valorile democratiei. Ion Diaconescu a fost si va ramane in constiinta noastra ca un reper al demnitatii, al dialogului si al echilibrului in politica”, a spus Anastase.

Scandal la capataiul mortului

Sicriul cu trupul neînsufletit al lui Ion Diaconescu a fost depus, miercuri, in holul sediului central al PNTCD din Bucuresti, unde se afla si un tablou al fostului lider taranist pe care scrie “80 de ani de verticalitate”. Aici s-au prezentat zeci de persoane care au dorit sa-si ia ramas bun de la fostul lider taranist. Nu au lipsit nici liderii taberelor in care s-a scindat partidul: Aurelian Pavelescu, Victor Ciorbea, Vasile Lupu, dar nici disputele dintre acestia. Un episod din lupta taranisto-taranista s-a consumat langa sicriu, unde un grup de taranisti au intrat in conflict, privind soarta partidului si nerecunoasterea conducerii actuale.

Diaconescu va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu din capitala.

Lăsaţi un răspuns