“Evolutia consultarilor intre autoritatile locale, nationale si reprezentantii societatii Romplumb confirma ingrijorarea noastra ca angajatii societatii baimarene vor ramane si fara venituri si fara niciun fel de protectie sociala”, a declarat Florin Tataru, deputat PSD de Maramures. Acesta sustine ca decizia de impunere a unui nivel de emisii de noxe, asa cum a stabilit arbitrar autoritatea regionala de mediu, este excesiva si depaseste cadrul legislativ european.
In opinia parlamentarului, impunerea unor conditii de mediu mai dure decat altor societati comerciale care utilizeaza aceleasi procedee chimice demonstreaza jocuri de interese ale guvernantilor, interesati sa inchida societatea baimareana. “Ceea ce ma contrariaza nu este doar interesul puterii de a inchide agenti economici, ci faptul ca acestia au demonstrat ca singura lor politica este a infometarii populatiei, disponibilizarii angajatilor, sufocarea populatiei si a mediului de afaceri cu taxe si impozite. Ceea ce este strigator la cer este faptul ca puterea PDL ofera doar minciuni si lipsa totala de interes cu privire la soarta angajatilor din Romplumb. O ultima dovada a acestei atitudini sfidatoare este respingerea notei inaintata de Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri, care primise avizul Ministerului Muncii, catre Ministerul Finantelor Publice de includere a societatii pe lista societatilor ai caror angajati pot primi salarii compensatorii in conformitate cu OUG 116/2006”, a declarat parlamentarul.
Deputatul Tataru a depus o interpelare parlamentara catre Ministerul Finantelor Publice, prin care solicita ca institutia sa exprime punctul de vedere al guvernului cu privire la respingerea platilor compensatorii pentru salariatii de la Romplumb.
Salariatii baimareni, desconsiderati
“Motivatia statului pentru aceasta desconsiderare a muncitorilor bairmareni o constituie faptul ca actionarul majoritar al societatii este Fondul Proprietatea, cu 51% din actiuni, in timp ce Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detin 45%. Insa cum poate statul roman sa considere investitiile de peste 48.432.000 lei in decursul anilor? In fond, aceasta investitie se transforma in recapitalizare si, chiar daca nu au fost facute demersurile pentru reintrarea in posesia statului a societatii, de facto, tot statul detine majoritatea actiunilor”, a subliniat deputatul.
Mai mult, senatorul se intreaba cum poate Ministerul Finantelor sa considere ca societatea din Baia Mare nu poate fi incadrata in masurile guvernamentale de protectie sociala in cazul inchiderii activitatii.
“Guvernul dovedeste inca o data incapacitatea de a guverna si de a gestiona patrimoniul industrial al Romaniei, aratand ca trei ministere nu pot lua decizii strategice in favoarea statului si a cetatenilor ei. In conditiile in care in Uniunea Europeana se vorbeste despre reindustrializarea Europei pentru a face fata provocarilor economice viitoare, Guvernul dovedeste inca o data incompetenta si ca gestioneaza guvernarea doar in beneficiul clientelei PDL”, a conchis Tataru.