Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

ADI “Tara Maramuresului” se implica in “Salvarea satului maramuresan”

Luni, 21 martie, prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a avut o intalnire cu Mihaela Vrabete, director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) “Tara Maramuresului”. Subiectul discutat a fost referitor la ceea ce inseamna “Salvarea satului maramuresan”, dar si alte proiecte care s-ar putea implementa in acest scop la nivel de judet.

adi

“Probema legata de mine, cu Maramuresul si ceea ce este patrimoniu material, este un proiect al institutiei, “Salvarea satului maramuresan”. De asa natura am avansat, incat suntem la faza in care deja vibram la ideea de a ajunge la premier si poate ca facem impreuna toata treaba asta. Sunt foarte multe simpozioane, intalniri academice, idei lansate pe piata si raman idei. Eu le-am aratat la toti, oameni care au pregatire in domeniul cultural, de 26 de ani nu se respecta Legea nr. 10/ 1995 si

Legea nr. 50/1991, deci e o bataie de joc in continuare. La mine a pornit toata chestia asta de la o singura treaba, de la faptul ca iubesc foarte mult aceasta zona a mea si mi-am dat seama ca toata lumea vorbeste si nu se intampla nimic cu noi. Exista primari pe care pur si simplu nu ii intereseaza sa faca ceva pentru pastrarea traditiilor si pentru turism in judetul asta”, a declarat prefectul judetului, Anton Rohian.

De asemenea, au fost propuse proiecte care ar putea fi implementate la nivel de judet, care ar putea salva ceea ce inseamna traditie in Maramures.

“Vin multi cu prezentari frumoase privind patrimoniul cultural al Tarii Maramuresului si nevoia de a-l prezerva, dar dispar ca niste comete, pentru ca nu au datele stiintifice pe baza carora acest patrimoniu sa fie asumat de catre institutiile responsabile. Incerc sa aduc studenti in practica, pentru a inventaria elementele de patrimoniu construit dupa criterii concrete, stiintifice. Dorim in acest fel sa putem inainta institutiilor abilitate o fundamentarea riguroasa privind patrimoniul cultural rural material al Maramuresului si o solicitare de nerefuzat pentru protejarea acestuia. Am initiat elaborarea unui dosar in acest sens, in colaborare cu Muzeul Maramuresului, dosar adresat institutiilor nationale si internationale, responsabile cu recunoasterea si protejarea unui patrimoniu de factura complexa: natural, cultural material si imaterial. Maramuresul este un spatiu fabulos a carui protejare o datoram in fata intregii lumi. Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, UNESCO constituie cateva din institutiile pe care le vizam in cadrul acestui demers. Maramuresul, Bistrita Nasaud, toata tara aceasta sunt de o bogatie si de un fabulous incredibil. Avem obiectivul de a atrage finantari pentru elaborarea de ghiduri privind prezervarea patrimoniului si identitatii locale, pe care sa le transferam primariilor, factorilor locali, cu masuri si solutii tehnice si omenesc posibile. Pregatesc in prezent doua seturi de ateliere de lucru, adresate factorilor locali din zona Tarii Maramuresului: unul privind protejarea patrimoniului rural si a beneficiilor in dezvoltare care rezulta din managementul patrimoniului si un al doilea atelier care se refera la structuri de colaborare locala pentru dezvoltare economica. Saptamana urmatoare ne-am putea intalni pentru a discuta ce parteneriate am putea constitui pentru prezervarea patrimoniului cultural  al Maramuresului”, a mentionat Mihaela Vrabete, director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara “Tara Maramuresului”.

 

Reprezentantul Guvernului in teritoriu si-a aratat disponibilitatea si dorinta de a colabora si de a incheia un parteneriat intre Institutia Prefectului- Judetul Maramures si Asociatia de Devoltare Intercomunitara “Tara Maramuresului”  in vederea implementarii unor proiecte la nivel de judet cu scopul de a “salva satul maramuresan”.

Institutia Prefectului- Judetul Maramures

Lăsaţi un răspuns