Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită, la nivel regional, printr-o acţiune cu tema: managementul riscului la inundaţii. De asemenea, propunerile de proiecte integrate privind prevenirea producerii inundatiilor au fost prezentate şi avizate în cadrul Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa.
Inundaţiile sunt fenomene complexe ale căror riscuri nu pot fi anulate, ci doar limitate. Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) cuprind măsurile şi acţiunile care trebuie luate de către cei implicaţi în gestionarea situaţiilor generate de aceste fenomene.
Acestea sunt realizate la nivelul celor 11 bazine hidrografice, prin Administraţiile Bazinale de Apă şi coordonate de către Administraţia Naţională „Apele Române” şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele relevante, precum realizarea unor acumulări nepermanente, cu efect în reţinerea viiturilor, punerea în siguranţă a lucrărilor existente, asigurarea capacităţii de transport a albiilor minore.
Totodată, acestea includ şi promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenurilor, precum şi conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară.
Tipurile de măsuri propuse urmăresc cinci domenii de acţiune: conştientizarea riscului la inundaţii, prevenire, pregătire, protecţie şi reconstrucţie.
Versiunea finală a Planului de Management al Riscului la Inundaţii de la nivelul spaţiului hidrografic Someş-Tisa şi propunerile de proiecte integrate au fost prezentate şi avizate în cadrul Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa.
Evenimentul a avut loc astăzi, 16 martie, la Cluj-Napoca, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Apei.