Deputatul ALDE Cornelia Negruţ i-a solicitat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, printr-o interpelare parlamentară, urgentarea realizării investiţiei depozitului integrat de prelucrare şi depozitare a deşeurilor din judeţul Maramureş.
„Maramureşul are în derulare un program complex de implementare a depozitului integrat pentru preluarea deşeurilor casnice şi industriale de pe întreaga suprafaţă a judeţului. Proiectul se confruntă însă cu situaţii deloc uşor de soluţionat, având în vedere că pentru realizarea sa finală este nevoie de acceptul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ. Astfel, în prezent opt din cele 76 de UAT-uri din judeţ nu au adoptat hotărârile de aprobare a documentaţiei aferente delegării serviciilor de colectare şi transport în cadrul proiectului: Târgu Lăpuş, Rona de Sus, Moisei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, leud, Ruscova şi Bocicoiu Mare. Mai mult, pentru comuna Bocicoiu Mare Instituţia Prefectului judeţului Maramureş a cerut dizolvarea Consiliului Local din cauza împotrivirii la acest proiect”, a subliniat parlamentarul maramureşean în documentul oficial trimis conducerii MMAP.
Având în vedere situaţia de blocaj existentă în prezent în ceea ce priveşte bunul mers al proiectului menţionat, Cornelia Negruţ l-a întrebat pe ministrul Mediului cum poate interveni Ministerul pentru a media conflictul existent şi a fluidiza realizarea acestei investiţii.
De asemenea, Cristiana Paşca Palmer mai trebuie să-i spună deputatului ALDE care este contribuţia autorităţilor care finanţează acest proiect, şi, de asemenea, care este termenul de finalizare al proiectului şi cum apreciază MMAP stadiul în care se află acesta în prezent.
„Într-o recentă întâlnire cu factorii decizionali ai judeţului Maramureş, primarilor localităţilor care se împotrivesc li s-au explicat riscurile neadoptării hotărârilor de acceptare a documentaţiilor aferente delegării serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor, având în vedere rigurozitatea legislaţiei europene referitoare la investiţiile finanţate. Pe de altă parte, Primăriile care se opun susţin că procesul de preluare şi transport a deşeurilor poate fi grevat de insuficienţa punctelor de colectare, precum şi că s-ar descurca mult mai bine cu servicii de colectare a deşeurilor pe plan local. Consider aşadar că Ministerul Mediului trebuie să aibă nu doar un punct de vedere, ci şi o implicare directă în medierea controverselor existente”, a concluzionat liderul ALDE Maramureş.
Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureş