Un maramureşean a fost depistat cu documente falsificate la ghişeul Serviciului de Înmatriculări, unde s-a prezentat pentru transcrierea unui autovehicul. Acesta este dintr-o localitate din Ţara Chioarului.
Intr-un comunicat se arata ca in data de 8 aprilie, s-a prezentat la ghiseul de inmatriculari al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Institutiei Prefectului Maramures, numitul G.S.A. care a solicitat lucratorului transcrierea autovehiculului Audi A4 cu nr de inmatriculare MM 21 RIO pe acesta de pe numitul S.P.C.
Dosarul a fost preluat, iar in urma verificarii acestuia a constatat faptul ca certificatul de atestare fiscala depus pe vechiul detonator, nu are datorii la bugetul local. „Deoarece documentul prezentat nu parea a fi authentic, dosarul a fost preluat sub rezerva verificarilor, fara a se continua procedura de inmatriculare, sesizand pe seful serviciului comisar sef Florin Sironka. Acesta a solicitat verificarea autenticitati certificatului fiscal la Primaria Valea Chioarului ocazie cu care s-a constat ca acesta este falsifica, iar contribuabilul vanzator S.P.C. figura cu datorii fiscale. In urma raspunsului primit de la Primaria Valea Chioarului a fost intocmit proces verbal de sesizare din oficiu si inaintat la I.P.J. Maramures pentru continuarea cercetarilor in vederea stabilirii autorului falsului, si tragerea la raspundere penala pentru fapta savarsita. Ulterior, cumparatorul G.S.A., s-a prezentat din nou la ghiseu cu un alt certificat fiscal valabil si cu datoriile achitate pentru a se continua procedura de trancriere a autovehiculului”, se arata in comunicat.
****
Legea 207 /2015 privind Codul de procedura fiscala art.159 alin 5 si 6 : “(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
(6) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.”
– In H.G. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal la pct. 128 este expres prevazut faptul ca “orice persoana fizica sau persoana juridica ce a dobandit / instrainat dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport are obligatia sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal al autoritatilor administratiei publice locale in a carui raza de competenta isi are domiciliul fiscal, indiferent de durata detinerii mijlocului de transport respectiv,chiar si in cazul in care, in aceeasi zi, imediat dupa dobandire are loc instrainarea acestui obiect impozabil”
Institutia Prefectului- Judetul Maramures