Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Liturghia Darurilor înainte Sfinţite în fostul oraş mineresc şi al deţinuţilor politici

În 22 aprilie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Liturghia Darurilor înainte Sfinţite în biserica cu hramul “Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena” din Baia Sprie.

biserica baia sprie 1Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, preot paroh şi coordonatorul Departamentului Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, pr. dr. Marius Cătană, slujitor al Sfântului Altar al acestei biserici, pr. Gavril Gavriş, paroh la biserica cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare, diacon Teodosie Bud, consilier eparhial, preoţi şi diaconi.

biserica 2În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Andrei Gavriş, profesor de religie în Baia Mare, care va fi hirotonit ca preot misionar pe seama Protopopiatului Baia Mare la o viitoare Sfântă Liturghie.

Încă de la sosire, credincioşii din Baia Sprie, care aparţin de această parohie, l-au primit pe Arhiereu cu mare bucurie în suflete, pentru că a devenit deja tradiţie ca o dată pe an P.S. Iustin Sigheteanul să slujească la acest sfânt locaş de închinare şi rugăciune, iar slujirea în această biserică este percepută ca o mare sărbătoare. Numărul credincioşilor a fost atât de mare, încât nu au încăput în incinta bisericii, mulţi urmărind Sfânta Liturghie de afară.

baia sprie 2Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de teologul Bogdan Danco, diacul bisericii.

Între credincioşi, primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca, viceprimarul Ioan Mariaş, dr. Teodor Ardelean, membru în Adunarea Eparhială, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, consilieri locali.

O zi de lucru, cum a fost azi, vineri, 22 aprilie, a fost transformată, deci, într-o zi de sărbătoare aleasă, a spus preotul paroh dr. Adrian Gh. Paul.

bisericaÎn cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre hirotonirea diaconilor la Liturghia Darurilor înainte Sfinţite şi din ce motiv nu se hirotonesc şi preoţii; despre cele trei Sfinte Liturghii care se oficiază numai în Biserica Ortodoxă; despre Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, o capodoperă a Ortodoxiei, alături de Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, deoarece doar în Biserica Ortodoxă se oficiază, dând acesteia o frumuseţe duhovnicească fără seamăn. Arhiereu a îndemnat credincioşii prezenţi în biserică la trăiri duhovniceşti alese, care se pot realiza mai cu folos în această perioadă de post şi rugăciune, amintind şi despre postul din săptămâna Patimilor Mântuitorului şi cum trebuie ţinut el.

biserica3Părintele paroh a mulţumit P.S. Iustin Sigheteanul pentru oficierea acestei Sfinte Liturghii şi a amintit despre realizările importante ale Parohiei şi acestui sfânt locaş, care la anul se pregăteşte pentru târnosire. Una dintre realizări este construirea unui centru social-cultural, în curtea bisericii, care va fi terminat în acest an, nu cu puţine eforturi.

Baia Sprie a fost un oraş minieresc, care avea două mine de metale neferoase. În una din aceste mine a lucrat ca deţinut politic câţiva ani grei părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. Acum, din fostele mine de cupru şi aur au rămas doar amintirile, mai mult sau mai puţin plăcute, şi martirajul deţinuţilor  politici, din care mulţi şi-au găsit aici moartea. Pentru cine nu ştie, Baia Sprie, împreună cu alte două mine de lângă Baia Mare, forma un triunghi al morţii, cu deţinuţi politici puşi să lucreze în mine pentru exterminare.

Mare parte din credincioşii Parohiei despre care vorbim sunt urmaşii foştilor mineri de altădată.

Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena” din oraşul mineresc Baia Sprie, Protopopiatul Baia Mare, a fost construită între anii 1999-2001, în stil maramureşean, cu dimensiuni de 28×8 metri. Pictura este realizată în proporţie de 75%, în stil neobizantin, de către pictorul Emil Dunăre. Are un iconostas din lemn masiv, frumos sculptat. Biserica face parte dintr-un ansamblu arhitectural valoros, care mai cuprinde o clopotniţă, cu încăperi pentru biroul parohial şi biblioteca, un Altar de Vară şi centrul social-cultural, toate construite din lemn în acelaşi stil maramureşean.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns