Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Produsele de porc din Ucraina, interzise în Maramureş

Centrul Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor s-a întrunit, marţi, 19 aprielie, pentru a discuta despre evoluția pestei porcine africane în apropierea graniței.

vasile pop, sebastian luputPrefectul Sebastian Mihai Lupuț, în calitate de președinte, a condus întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor, care a avut loc marți, 19 aprilie 2016, la Palatul Administrativ. Întâlnirea a avut pe ordinea de zi contextul epidemiologic actual privind evoluția pestei porcine africane în Ucraina, regiunea Odessa, foarte aproape de granița transnistreană, condiții în care riscul privind introducerea virusului pestei porcine africane în România este iminent. Despre această problemă au vorbit dr. Vasile Pop, director executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, și dr. Nicu Chiș, șef al Serviciului Control Oficial Sănătate Animală în cadrul aceleiași instituții.

Pesta porcină africană nu a fost identificată pe teritoriul României. Boala, însă, este foarte contagioasă și are o mortalitate ridicată la porcii din toate categoriile de vârstă și sex. Nu există vaccin disponibil sau tratament. Boala este declanșată, atât la porcii domestici, cât și la cei sălbatici, de virusul pestei porcine africane.

În acest moment este interzisă introducerea în țară a unor produse alimentare provenind de la porcine de pe teritoriul Ucrainei. Dacă în bagajele turiștilor se descoperă astfel de alimente, ele vor fi confiscate și neutralizate.

Orice suspiciune privind existența unor animale infectate pe teritoriul județului trebuie imediat anunțată la DSVSA, la numărul de telefon 0262-224031 (se asigură permanența), sau la medicul veterinar din localitate. Toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat la prețul de piață al animalelor.  Nu există semne clare care să indice boala, dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade Celsius); roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Fermierilor din județ li s-au comunicat deja măsurile care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii bolii. În perioada următoare, o serie de materiale informative vor fi transmise primăriilor, care le vor pune la dispoziția cetățenilor. Pentru ca crescătorii de animale din exploatațiile non-profesionale să își protejeze porcii, se recomandă să respecte câteva sfaturi:

• să nu intre în adăposturile unde își cresc porcii cu încălțămintea și cu hainele cu care au umblat pe stradă; pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, se recomandă așezarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;

• porcii să fie crescuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci;

• să nu hrănească animalele cu lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există în familie vânători care aduc carne de mistreț, în niciun caz să nu dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

• să nu scoată scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;

• să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați cu crotalie și fără certificat sanitar/veterinar de sănătate aliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

• să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Virusul se transmite direct, prin contactul animalelor bolnave cu  cele sănătoase, și indirect, prin: adăposturile, așternutul, materialele de îngrijire, furajele, mijloacele de transport, echipamentele contaminate; hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conțin carne/produse din carne/subproduse infectate; vectori biologici: căpușe.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns