Joi, 20 octombrie 2016, cu începere de la ora 15,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de binecuvântare a capelei de cimitir „Sâmbăta lui Lazar” din localitatea Petrova, Protopopiatul Vişeu, în fruntea unui sobor de preoţi din care au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Mihai Chira, protopop de Vişeu, protos. Agaton Oprişan, stareţul mănăstirii din localitate, Petru Florin Pop, paroh, preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.
Capela este aşezată pe un teren al Primăriei Petrova, lângă cimitirul de la biserica veche din Petrova, şi a fost construită de Primăria Petrova, primar ing. Ioan Petrovai, prezent la slujba de binecuvântare. Hotărârea a fost luată în Consiliul Local, în primăvara acestui an, când s-au mai aprobat bani pentru achiziţionarea unui clopot la biserica în construcţie a noii parohii, nefiind neglijată nici existenţa unei mănăstiri pe teritoriul comunei, căreia îi vor fi alocate şi ei 500 milioane lei vechi.
Capela are dimensiunile de 8,50 m pe 5 m, iar după încheierea lucrărilor de pavaj din jurul ei va fi predată de Primărie în proprietatea Parohiei.
P.S Iustin Sigheteanul a adresat un scurt cuvânt de învăţătură celor prezenţi, în care le-a vorbit despre necesitatea construirii capelei într-o comunitate şi despre îndatoririle creştineşti pe care familia şi preotul paroh este bine să le facă timp de 7 ani de la plecarea la Domnul a credinciosului, merinde întru aşteptarea zilei învierii din morţi.
Preotul şi credincioşii au oferit P.S. Iustin Sigheteanul o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul pentru Muzeul Episcopiei.
****
Vizită pastorală la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” Petrova
Joi, 20 octombrie 2016, de la ora 14,00, P.S. Iustin Sigheteanul a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” de pe Dealul Hera, localitatea Petrova, Protopopiatul Vişeu, unde s-a întâlnit şi a discutat cu stareţul aşezământului monahal, protos. Agaton Oprişan, cu obştea mănăstirii, a văzut şi apreciat stadiul lucrărilor la biserica mănăstirii, aflată în faza de realizare a acoperişului.
Preasfinţia Sa s-a arătat mulţumit de calitatea lucrărilor care se efectuează, de felul cum a fost acoperit turnul bisericii, de seriozitatea meşterilor.
Vizita anterioară la această mănăstire a fost făcută de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, unul din hramurile sfântului locaş, când a fost săvârşită şi Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui numeros sobor de preoţi, în faţa unui mare număr de credincioşi, cu care ocazie le-a adresat un cuvânt de învăţătură.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova este continuatoarea unei vechi ctitorii mănăstireşti aflate pe malul râului Bistra, ctitorie a familiei româneşti Petrovai, pe la anul 1600, când a înzestrat-o cu terenuri „cu păduri, lazuri, ape, drepturi de păscut etc.” pentru locuinţa şi trebuinţa călugărilor, aşezământ monahal unde şi-a avut locuinţa şi episcopul Serafim, descendent la familiei Petrovai, care şi-a început apostolatul la 1699.
Noua mănăstire şi-a început istoria în anul 1999, cu binecuvântarea arhierească, iar în 2 mai 2000 s-a pus piatra de temelie. Acum se poate vorbi de un complex mănăstiresc, cu Casă monahală, unde se află chiliile, bucătăria, trapeza, Paraclisul, cu corp de chilii pentru pelerini, Altar de Vară din zid, cu aghizmatar la subsol.
Mănăstirea are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.
Andrei Fărcaş