Vineri, 18 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a avut prima întâlnire de lucru, după constituire, cu colectivul redacţional care se ocupă de editarea Monografiei-album a Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare sub directa îndrumare şi coordonare a Preasfinţiei Sale.
Întâlnirea de lucru a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din cadrul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Au participat preoţi din Permanenţa Eparhială şi din Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preoţii slujitori din cadrul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cadre universitare şi profesori de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, alţi membri ai colectivului.
Întâlnirea a fost destinată adunării materialului documentar şi redactării lui în cel mai scurt timp, în vederea trimiterii spre tipar.
Monografia-album marchează un moment important al fazei de construire, adică încheierea lucrărilor de înălţare pe verticală, cu aşezarea Sfintei Cruci pe turlă, la cota de 85 metri, care a avut loc în 11 august 2016, urmând ca de la anul să se treacă la lucrările de finisare şi pictare ale sfântului locaş de închinare şi rugăciune.
Totodată, Monografia-album este un document din istoria Catedralei, care va rămâne mărturie peste ani, dar şi document prin care se aduc mulţumiri lui Dumnezeu pentru că a învrednicit pe beneficiari şi constructori să ajungă până la această fază a încheierii lucrărilor la structura de rezistenţă.
Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este, deja, o clădire reprezentativă pentru Transilvania de Nord, o emblemă a Băii Mari, o clădire unicat, operă a unui colectiv de proiectare deosebit, alcătuit din arhitectul Dorel Cordoş, dr. ing. Gelu Zaharia, rezistenţă, dr. ing. Sorin Zaharia, studii geologice.
Monografia este planificată să apară până la sărbătoarea Naşterii Domnului din acest an.
Andrei Fărcaş