Duminică, 11 decembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare, preot paroh Ioan Pop, consilier eparhial administrativ.
Din sobor au făcut parte arhim. dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Ioan Marius Sabău, parohul Catedralei Vechi din Baia Mare, pr. Vasile Marc, parohul bisericii din Chechiş, pr. Vasile Trif, slujitor al sfântului locaş, pr. Mihai Tira, slujitor al acestei biserici, pr. prof. Gabriel Morar, pr. pensionar Nuţu Ivanciu.
La ectenia pentru cei adormiţi a fost pomenit Justinian Arhiepiscopul, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit în această săptămână 40 de zile.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Bărbătesc din Chechiş, Protopopiatul Baia Mare, dirijat de Vasile Moje, care a interpretat pentru credincioşii din biserică mai multe colinde tradiţionale.
Un foarte lămuritor cuvânt a rostit P.S. Iustin Sigheteanul la pericopa evanghelică a duminicii, despre pilda celor poftiţi la cină şi învăţăturile care se desprind din aceasta.
Parohia „Sfântul Nicolae” din Baia Mare este cea mai veche parohie din Baia Mare.
Actuala biserică, situată în centrul istoric al municipiului Baia Mare, a fost construită în anii grei ai comunismului, când aprobări pentru construirea de biserici nu se dădeau. A fost dată o aprobare de reparaţie capitală, care s-a soldat cu reconstruirea bisericii în forma în care se află azi, un adevărat monument de arhitectură. Construirea a durat un an şi jumătate, între 23 iunie 1980 şi 6 decembrie 1981, când se oficiază prima Sfântă Liturghie în noua biserică, de ziua hramului. A fost aprobată apoi pictarea ei.
Târnosirea noii biserici a fost făcută în 10 noiembrie 1885, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar resfinţirea, în 6 decembrie 2010, de Î.P.S Justinian Chira.
Sfântul locaş de închinare este biserica de suflet a multor băimăreni, care o frecventează în duminici şi în sărbători. Este cercetată zilnic de marea majoritate a elevilor şcolii din apropiere, care vin să se închine înainte de începerea cursurilor scolare.
Între credincioşii din biserică, la hramul ţinut în această duminică, o pată de culoare au adus elevii Cercului de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Baia Mare, însoţiţi de profesoara Maria Seraz.
A fost o zi de mare sărbătoare pentru preoţii şi credincioşii din această parohie, prin prezenţa Ierarhului în mijlocul lor şi învăţăturile rostite transmise lor.
Andrei Fărcaş