Marţi 3 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a făcut o vizită canonică la biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Baia Mare, unde a instalat noul preot militar pentru Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureş. Este vorba de pr. drd. iconom stavrofor Gavril Vasile Băban, fost, până azi, preot slujitor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi preot inspector responsabil cu catehizarea tineretului la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Postul de preot la această unitate militară a rămas vacant prin decesul, anul trecut, a preotului titular Petru Pop.
Cu ocazia acestui eveniment pastoral, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul de preoţi constituit cu această ocazie au oficiat Slujba Te-Deumului, de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile coborâte asupra Episcopiei şi militarilor din Baia Mare.
Postul de preot militar a fost câştigat în urma unui concursului, organizat de ministerul de resort la Bucureşti.
Momentul festiv al instalării preotului militar a început cu înmânarea însemnelor pastorale noului preot: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, apoi a deciziei Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a unui Liturghier şi a Monografiei-album a Protopopiatului Baia Mare, în care se află şi biserica militarilor.
„Este un moment deosebit pentru Episcopia noastră şi pentru unitatea militară din municipiul Baia Mare”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a felicitat pe părintele Gavril Vasile Băban pentru câştigarea concursului de preot militar şi a amintit câteva din responsabilităţile mai importante pe care le-a avut până acum părintele: slujitor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, organizator al taberelor şcolare la nivel de parohii şi Episcopie, pentru care a primit felicitări de la Patriarhie, conducător al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală (ATOCEM), organizator în premieră naţională, în 2013, alături de părintele consilier Milan Bălan, a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi, din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare; a celei de a doua întâlniri a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cărora li s-au adăugat şi tineri din ţară şi din alte ţări, tot la Baia Mare, în 2014, urmate, după exemplul Băii Mari, de Întâlniri Internaţionale ale tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, în 2015, la Cluj-Napoca, pentru ca anul trecut, în septembrie 2016, în Anul Omagial al Tineretului, a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO 2016), din Patriarhie, organizată la Bucureşti, cu participarea tinerilor ortodocşi din toată lumea.
„În mod canonic, şi preotul este un fel de militar în oastea lui Hristos, dar lucrând în acest mediu, preotul trebuie să aibă mută înţelegere faţă de militari, a spus P.S. Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Preotul trebuie să aibă multă grijă de unitatea familiei militarului şi să se comporte ca un părinte, nu ca un cadru militar. Părinte al tuturor cadrelor militare. Să le fie un părinte şi un prieten. Un prieten apropiat, deschis, faţă de care să nu aibă nici un fel de emoţie, să-i împărtăşească orice problemă sufletească şi interioară pe care o are orice cadru militar.
A vorbit şi l-a felicitat pe noul preot militar comandantul Unităţii Militare, lt. col. Alin Mihai, care a subliniat importanţa momentului şi i-a dorit traiectorie cât mai lungă, iar P.S. Episcop Iustin i-a înmânat Monografia Unităţii Militare 01354, pe care o conduce.
Andrei Fărcaş