Într-un raport prezentat Consiliului Județean Maramureș de către Claudia Breban, directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, s-a propus aprobarea cotizațiilor Consiliului Județean Maramureș pentru Asociația Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, Asociația Microregională Mara-Natur, Asociația Grup de Acțiune Locală Valea Izei – Moisei și Asociația Grupul de Acțiune Locală Mara – Gutâi în anul 2017.
Grupurile de Acţiune Locală (GAL) sunt entităţi care reprezintă parteneriate public- private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerinţe privind componenţa și teritoriul acoperit şi care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.
”În vederea întăririi capacității de dezvoltare și implementare a strategiilor locale de dezvoltare, în scopul conservării patrimoniul rural și cultural, al dezvoltării mediului econimic, a îmbunătățirii abilităților organizatorice ale comunităților locale, pentru accesarea de fonduri în acest sens în următoarea perioadă de programare, Județul Maramureș a considerat oportună aderarea la Asociațiile menționate. În acest sens s-a propus și s-a votat de către plenul Consiliului Județean aderarea Județului Maramureș, prin CJ Maramureș în calitate de membru-asociat al Asociației Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest prin HCJMM nr. 238/2016, Asociația Microregională Mara-Natur prin HCJMM nr 239/2016, Asociația Grupul de Acțiune Locală Valea Izei – Moisei prin HCJMM nr. 236/2016 și Asociația Grupul de Acțiune Locală Mara – Gutâi prin HCJMM nr. 237/2016. În baza Actului constitutiv și al Statutului Asociației, cuantumul cotizației a fost stabilit prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, respectiv 50.000 de lei pentru GAL-ul Maramureș Vest, în baza Hotărârii Generale a Asociaților nr. 5/2017, suma de 50.000 de lei pentru GAL-ul Mara-Natur, în baza Hotărârii nr. 3/2017, 50.000 de lei pentru GAL-ul Valea Izei Moisei în baza Hotărârii nr. 10/2017 și 50.000 de lei pentru GAL-ul Mara Gutâi, în baza Hotărârii Adunării Generale a Asociaților nr. 1/2017”, a arătat Claudia Breban, directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte. În vederea achitării cotizației Județului Maramureș reprezentat prin Consiliul Județean Maramureș în calitate de membru asociat pe anul 2017, proiectul de hotărâre a fost supus votului plenului Consiliului Județean Maramureș, în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc marți, 4 aprilie 2017.
”Așa cum am discutat pe parcursul anului trecut, precum și în numeroasele întâlniri pe care le-am avut cu toate GAL-urile din județul nostru, am considerat necesar să intrăm parteneri alături de ei în susținerea proiectelor comunităților locale. Vorbim despre sume egale de confinanțare pe care să le acordăm celor patru grupuri de acțiune locală enumerate în titlul proiectului de hotărâre, adică 50 mii lei pentru fiecare, cu un total de 200 mii lei”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea înaintea votului final. Cristian Anghel, președintele Comisiei Buget-Finanțe a arătat că avizul comisiei a fost favorabil. Toți consilierii județeni prezenți la ședință au votat pentru acordarea acestor cotizații.
Titel Caoșan: Este prima dată când primim sprijin financiar de la Consiliul Județean Maramureș
Titel Caoșan, directorul executiv al Grupului de Acțiune Locală Maramureș Vest, care are în componență localitățile Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus, Băseşti, Băiţa de Sub Codru, Cicârlău, Fărcaşa, Gârdani, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Pomi (judeţul Satu Mare), Sălsig, Satulung, Tăuţii Măgherăuş, Valea Chioarului a arătat că, de la existența GAL-urilor, este pentru prima dată când există implicare financiară din partea Consiliului Județean Maramureș. ”Noi suntem în al doilea ciclu de funcționare, primul a fost între anii 2007 – 2013, iar al doilea ciclu a început în anul 2014 și merge până în anul 2020. Este prima dată când primim bani pentru funcționarea GAL-ului, iar această sumă este vitală până vom accesa fonduri pe proiecte. În acest timp, însă, noi trebuie să ne autofinanțăm salariile, consumabilele și deplasările. Chiar marți, 4 aprilie 2017 am fost la Piatra Neamț, pentru a participa la o întâlnire cu Asociația Zonelor Montane, iar vineri, 7 aprilie, participam la o nouă întâlnire în Cluj, conferință la care sperăm să participe și reprezentanții ministerului, pentru a clarifica anumite aspecte necesare în implementarea strategiei 2014 – 2020. Așteptăm să fie finalizată metodologia și ghidurile de finanțare, pentru a putea face sesiuni de informare în teritoriu”, a arătat Titel Caoșan, reprezentantul GAL-ului Maramureș Vest.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș