Cătălin Cherecheș a primit girul judecătorilor pentru a-și putea exercita atribuțiile de primar al municipiului Baia Mare. Curtea de Apel Cluj a admis contestația primarului suspendat (prin ordin al prefectului) la o decizie a Tribunalului Cluj.
Curtea de Apel Cluj arată că a fost înlăturată din conținutul măsurii preventive a controlului judiciar obligația de a nu exercita funcția de primar al municipiului Baia Mare și de a nu comunica în mod direct cu patru martori.
“În temeiul art. 206 din Codul de procedură penală raportat la art. 215 alin. 9 din Codul de procedură penală admite contestaţia formulată de inculpatul C.C. împotriva încheierii penale nr. 49/J din 27.04.2017 a Tribunalului Cluj. În temeiul art. 215 alin. 9 din Codul de procedură penală înlătură din conţinutul măsurii preventive a controlului judiciar obligaţia prevăzută de art. 215 alin. 2 lit. e din Codul de procedură penală (de a nu exercita funcţia de primar al municipiului Baia Mare) şi de a nu comunica în mod direct sau indirect cu martorii PCE, MLA, NM şi RA – obligaţie impusă în temeiul art. 215 alin. 2 lit. d din Codul de procedură penală. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 10 mai 2017”, arată Curtea de Apel Cluj.
După aflarea deciziei instanței, Cătălin Cherecheș a susținut o conferință de presă în Piața Cetății din Baia Mare.
”Cred că acest proces nu trebuia să se întâmple viciind drepturile mele și drepturile cetățenilor, blocând un oraș și arătând cum poți să distrugi absolut tot. Am învățat foarte multe lucruri în acest an. Am învățat să fiu și mai bun, am învățat să fiu și mai tolerant și vin astăzi înapoi la treabă fără niciun fel de ranchiună, fără niciun fel de supărare pe unii sau pe alții. Astăzi nu voi vorbi despre proces și despre justiție pentru că nu îmi doresc să vorbesc despre acest lucru decât după momentul în care voi da declarația mea în procesul în care mă aflu”, a declarat Cherecheș.
***
În 20 mai 2016, Cherecheş a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie (luare de mită în formă continuată), dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Maramureş şi apoi strămutat la Tribunalul Cluj.