Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a târnosit, în Sighetu Marmaţiei, o biserică şi a binecuvântat un aşezământ social-cultural pentru tineri.
Sâmbătă, 20 mai, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a târnosit, în cartierul Valea Hotarului Sihei din municipiul Sighetu Marmaţiei, o monumentală biserică de lemn şi a binecuvântat clădirea Centrului social-cultural „Sfânta Lidia”, amplasată în curtea bisericii, şi celelalte clădiri din Ansamblul Parohial. Ansamblul Parohial cuprinde clădiri în stil tradiţional maramureşean din lemn, după planurile arhitectului Dorel Cordoş, şi este alcătuit din biserică, clădirea Centrului social-cultural, prăznicar, o casă muzeu şi casa parohială.
Cu respectarea întocmai a tipicului târnosirii unei biserici ortodoxe – prin aşezarea în Sfânta Masă a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, a punerii icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti în colţurile Sfintei Mese – a oficiat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin slujba de târnosire a bisericii de lemn din Valea Hotarului Sihei din Sighetu Marmaţiei, preot paroh Viorel Fereşteanu, ieri, în ziua de prăznuire a Sfintei Lidia din Filipi, motiv pentru care această Sfântă a devenit ocrotitoarea locaşului de închinare, alături de toţi Sfinţii. Hramul principal este Duminica Tuturor Sfinţilor, iar hramul al doilea, Sfânta Lidia din Filipi, a fost aleasă nu întâmplător, deoarece părintele Viorel Fereşteanu a ridicat această biserică în memoria preotesei sale Lidia, trecută pe neaşteptate la Domnul în urmă cu patru ani.
Răspunsurile de la strană, atât la Slujba de târnosire, cât şi la Sfânta Liturghie, au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Drd. Prof. Adrian Dobreanu.
* O biserică monument într-un ansamblu parohial de referinţă
Frumoasa biserică din lemn, ridicată cu binecuvântarea Părintelui Episcop Iustin, a fost construită, în proporţie de 90%, prin contribuţia părintelui Viorel Fereşteanu şi a familiei sale: pr. Viorel Dacian Fereştean, paroh în satul Mocira, Protopopiatul Baia Mare, şi a fiicei Lidia Claudia Mariş, din Sighetu Marmaţiei, cărora li s-au adăugat câţiva binefăcători.
Este o biserică în formă de navă, prevăzută cu pridvor deschis, pronaos, naos şi Sfânt Altar, cu turn de formă pătrată, cu foişor deschis, peste care se înalţă un coif zvelt.
Împreună cu celelalte clădiri formează Ansamblul Parohial Sighet Sihei. Lucrările de lemn la Ansamblul Parohial au fost executate de echipa condusă de Mihai Bledea din Vadu Izei, iar celelalte lucrări, de piatră, zid şi beton, de echipa meşterului Viorel Leordean din Sarasău. Toate s-au făcut după planurile renumitului arhitect Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Iustin.
Iconostasul şi mobilierul din biserică au fost confecţionate de Petru Boşca din Valea Stejarului, comuna Vadu Izei, iar icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de Octavian Ciocşan. Clopotele au fost donate de familia preotului ctitor. Terenul a fost şi el donat, de Vasile Vlad din Valea Hotarului, Vasile Grigor din Iapa şi preotul ctitor.
* Proclamarea Centrului Social-Cultural „Sfânta Lidia”
Centrul Social-Cultural a fost proclamat ieri de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin să poarte numele „Sfânta Lidia”. El a fost construit la recomandarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi va găzdui, „sub streaşina bisericii”, activităţi ale tinerilor din Protopopiat, organizate de preoţii care coordonează activitatea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet.
Este o clădire din lemn, în stil maramureşean, situată în oraşul capitală al Maramureşului Voievodal şi prima construcţie nouă de acest fel din Eparhie.
Îndemnul Preasfinţitului Părinte Episcop a fost ca şi celelalte protopopiate din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului să construiască astfel de centre.
* Cuvânt de învăţătură
Despre Sfânta Lidia, prima femeie încreştinată din Europa, care a fost botezată de Sfântul Apostol Pavel, le-a vorbit Preasfinţitul Părinte Iustin credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie Arhierească din Valea Hotarului Sihei din Sighetu Marmaţiei, dar şi despre sfinţenie şi sfinţirea în viaţa creştinului, prin prezenţa lui în fiecare duminică la biserică, despre ce înseamnă sfânta biserică, deoarece nu este lăcaş de cult, ci loc sfinţit, în care se află ce este mai sfânt pe pământ: Sfânta Masă, iar tot ce vine în contact cu Sfânta Masă devine sfinţit şi, deci, se numeşte Sfânt: Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, Sfântul Disc, Sfânta Cruce, veşmintele preoţilor etc. De aceea, închinarea, când trecem pe lângă sfânta biserică, devine obligatorie pentru fiecare creştin.
„Noi, la biserică, ne sfinţim prin participarea la Sfintele Slujbe, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pentru foamea şi setea de Dumnezeu vin credincioşii la biserică, unde se sfinţesc şi ei. Se sfinţeşte până şi cărarea pe care vin şi merg credincioşii de la biserică”, a adăugat Ierarhul locului.
* Distincţii
Părintele Viorel Fereştean a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop cu „Gramata Episcopală”. Diplome de vrednicie au fost înmânate Consiliului Parohial, binefăcătorilor Mihai Bledea şi Viorel Leordean, iar Vasile Pop Crăieş, cântăreţul bisericii, în vârstă de 94 de ani, din care 79 de ani la strană, a primit şi el o diplomă de vrednicie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană cu Mântuitorul Hristos, ce va fi găzduită în Muzeul Episcopiei.
A.F.