Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Icoane vechi expuse la Muzeul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Joi, 23 februarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la deschiderea expoziţiei de icoane vechi închinate Duminicii Ortodoxiei, intitulate „Chipuri din veac în veci”, ediţia a II-a, organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească în Muzeul Centrului Eparhial din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Contextul actualei expoziţii este prilejuit de Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam, de Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi de Anul European al Patrimoniului Cultural.

icoane vechiPurtând genericul „Arta icoanei – mărturie a unităţii de neam, limbă, credinţă şi spiritualitate românească”, expoziţia oferă tuturor celor interesaţi icoane şi obiecte din patrimoniul sacru-mobil al bisericii monument UNESCO din Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, secolele XVIII-XIX.

Au vorbit Pr. Virgil Jicărean, care a făcut o prezentare a expoziţiei ce cuprinde iconostasul bisericii monument istoric din Plopiş, ale cărui icoane au fost pictate de renumitul pictor bisericesc Ştefan Zugravul din Şişeşti, și icoane pe lemn din această biserică, preotul Daniel Pop, parohul din Plopiş, care este depozitarul şi, prin biserica pe care o păstoreşte, proprietarul acestor bunuri de o valoare rară. Tot despre exponate şi pictorii bisericeşti ai vremii, descoperiţi în ultimii doi ani, a vorbit muzeograful Centrului Eparhial, Dumitriţa Filip, doctorand, pictor de icoane. Renumitul sculptor Dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Maramureş, a vorbit despre icoana bizantină. Dr. Teodor Ardelean, membru în Adunarea Eparhială şi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a vorbit despre graiul românesc şi despre paradigmele care au însoţit poporul român, care s-a înrădăcinat şi dăinuie în lume de la înfiinţarea sa, a cărui predominantă existenţială a fost tendinţa spre unire, care s-a şi înfăptuit în urmă cu 100 de ani, ca rezultat al fructificării oportunităţilor care i s-au ivit şi pe care le-a fructificat.

         Concluzia creştină şi socio-istorică a expus-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a subliniat că: „Suntem un popor care am rezistat prin artă sacră, prin cult şi cultură creştină şi vom rezista în continuare prin aceste lucruri preţioase pe care ni le-a dăruit Dumnezeu şi oamenii lui Dumnezeu prin poporul român care a fost inspirat şi luminat de Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

”Lumina din icoane este Lumina lui Hristos din Evanghelie, din icoană în viaţa omului, din viaţa omului iar în icoană, şi din icoană spre Dumnezeu. Deci, este un circuit al Luminii Evangheliei, al Luminii lui Hristos, de aceea, Biserica Ortodoxă Română este instituţia, care, împreună cu Academia Română, şi-a asumat, cu bucurie, responsabilitatea de a organiza evenimente care să ne readucă în memorie istoria, chipurile luminoase, lumini şi rodiri ale unităţii de neam şi de credinţă”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Expoziţia stă deschisă publicului mai multe luni. În timpul evenimentului a interpretat cântece religioase Grupul coral al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

xxx

Biserica de lemn din Plopiş a fost construită de 49 de familii, între anii 1798-1805. Ea este biserica în care, la botez, a fost închinat la icoane şi la Sfânta Masă Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop Justinian, deoarece Plopişul este localitatea în care s-a născut şi în care a fost botezat.

 

Lăsaţi un răspuns