„La casa de omenie se pot veseli şi-o mie”, spune un cântec popular. Cam aşa s-ar putea spune şi despre manifestarea care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Codru Butesei, localitate aparţinătoare oraşului Şomcuta Mare. Organizare bună, participare numeroasă, gazde primitoare, preparate gustoase, muzică şi horincuţă – toate acestea au fost îmbinate astfel încât evenimentul a fost unul de excepţie.
În 3 iulie, sub sigla „Hai la coasă cu codrenii”, s-a desfăşurat, la Codru Butesei, prima ediţie a unui concurs de cosit. Acţiunea s-a desfăşurat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şomcuta Mare. Sufletele evenimentului: consilierul local Vasile Nechita şi artistul Sorin Ghedan; aceştia s-au ocupat şi de organizare.
15 cosaşi harnici, din Codru, Curtuiuşu Mic, Vima Mică, Buteasa, Ciolt s-au înscris în concurs. Nici picăturile ploii de vară, care s-a abătut asupra localităţii pentru câteva minute, nu au reuşit să-i oprească din cosit.
Grupului de cosaşi i s-a alăturat şi Gheorghe-Ioan Buda, primarului oraşului Şomcuta Mare, viceprimarul oraşului Dragomir-Sorin Cioltea, precum şi Grigore Simionca, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.
În cămeşi tradiţionale, cei care s-au înscris în concurs şi-au luat coasa în mână, au pus tocul şi cutea la curea, o sticlă cu horincuţă în traistă şi au mers toţi pe ograda lui Ghedan, pentru a reînvia practica tradiţională a cositului cu clacă. O mână de ajutor au dat şi femeile: unele au împrăştiat brazdele, altele au adus mâncare la cosaşi. După muncă a venit şi răsplata, iar cosaşii au fost răsplătiţi de către reprezentanţii administraţiei locale cu diplome şi premii, acestea fiind confecţionate de meşterii populari din zonă. Este vorba despre Gavril Indre, din Buciumi, care a pregătit sticle artizanale în interiorul cărora a asamblat ornamente, precum şi Gheorghe Uţă (meşter care a confecţionat pălării de paie).
Fiecare concurent a fost premiat cu clopuri de paie şi diplome de participare. Premiul cel mare a fost adjudecat de Marin Nechita din Codru Butesei, fiind urmat de Florin Tomşe (Buteasa) şi Ghiţă Florean (Codru Butesei). Premii speciale au primit cei doi organizatori, dar şi decanul de vârstă: Ştefan Farcaş (Curtuiuşu Mic).
Concursul de cosit a fost urmat de o petrecere câmpenească, atmosfera fiind întreţinută de artistul popular Sorin Ghedan şi formaţia acestuia.
„Când vorbim despre Ţara Chioarului, vorbim despre o zonă cu oameni harnici, gospodari şi gazde bune, dar şi despre tradiţii, datini şi obiceiuri. Administraţia locală susţine şi încurajează promovarea şi păstrarea tradiţiilor – un tezaur de preţ pe care-l avem şi care trebuie să rămână viu. Obiceiul cositului cu clacă a renăscut la Codru Butesei în vremuri în care majoritatea celor care desfăşoară munci agricole o fac mecanizat. Chiar dacă vorbim despre prima ediţie a concursului de cosit, a fost un eveniment reuşit”, a declarat Gheorghe-Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.
De asemenea, organizatorii s-au declarat mulţumiţi de numărul mare de participanţi şi-i aşteaptă să revină şi la strânsul fânului.