Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Primăria Șomcuta Mare: Venituri triplate. Speranțe pentru noul an

Administrația Șomcuta Mare aplică zicala: „Cine pune ban pe ban, mult adună într-un an”. O analiză efectuată la nivelul Primăriei Șomcuta Mare arată că în ultimii 9 ani, încasările la bugetul local au crescut simțitor, fiind aproape triplate.

gheorghe-ioan-buda-1Ciferele arată că în 2013 – primăria dispunea de un buget în valoare de 10,1 milioane lei, iar în 2021 încasările bugetare a ajuns la 28,2 milioane lei. Vorbim aici despre venituri proprii (taxe, impozite locale, impozit pe venit), fonduri de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA, subvenții, fonduri europene și guvernamentale.

O situație aparte s-a înregistrat în anul 2015, când în Consiliul Local s-a creat un adevărat blocaj. Acesta a fost generat de conflictele dintre primarul PNL și consilierii liberali și cei din PD-L. Cifrele arată că pe fondul neînțelegerilor și a tensiunilor, administrația locală a lucrat în „sistem de avarie”. Astfel, disputele dintre consilierii PNL, PD-L și primar au dus la o diferență semnificativă pe linie de investiții. Este vorba despre 1,2 milioane lei. Dacă în 2014 valoarea investițiilor era de 4,2 milioane lei, în 2015 aceasta a scăzut la 3 milioane lei.

Situația s-a mai așezat după preluarea mandatului de către primarul PSD, Gheorghe-Ioan Buda. Încă de la preluarea primului mandat de primar, s-a simțit mâna de gospodar. Cifrele arată că valoarea investițiilor a crescut la 8,1 milioane lei, iar bugetul de 22,9 milioane lei față de 15, 4 milioane – în anul precedent.

În ceea ce privește cheltuielile de funcționare ale primăriei, cifrele arată că în anul 2014 erau de 14,2 milioane lei, iar în 2021 valoarea a scăzut la 12,8 milioane lei. O situație similară se înregistrează și în ceea ce privește cheltuielile de personal: în 2014 fiind de 6,5 milioane lei, iar în 2021 scad la 6,1 milioane lei.

Din analiza efectuată reiese că prin atragerea fondurilor la buget și, implicit triplarea încasărilor, Șomcuta Mare a ieșit ușor din starea de „amorțeală”. S-au făcut proiecte, s-au reabilitat școli și cămine culturale, s-au făcut pași în refacerea infrastructurii (apă, canalizare), s-au făcut proiecte pentru reabilitarea străzilor.

Schimbările din plan politic din a doua parte a anului 2019 au avut efect și asupra modului de derulare al proiectelor de la nivel local. Dacă unii consilieri locali, de la acea vreme, și-ar fi dorit ca administrația locală să ajungă în situația de blocare a conturilor, planul le-a fost dejucat prin modul cumpătat de gestionare al fondurilor.

„Dacă în septembrie 2020, am preluat cu emoții cel de-al doilea mandat de primar (mă refer aici la situația financiară), iată că până la finalul anului 2021 am reușit să ne redresăm. Am stins datoriile acumulate la reabilitarea străzilor din Șomcuta Mare, după ce guvernarea liberală ne-a oprit finanțarea prin stoparea contractelor cu FDI. Acum situația ne permite să ne refacem calculele și să pășim mai optimiști în noul an, cu speranța că proiectele aflate în lucru în Șomcuta Mare vor avansa vizibil”, a declarat primarul Gheorghe-Ioan Buda.

 

Lăsaţi un răspuns