Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Ziua Culturii Naţionale marcată la Şomcuta Mare

Expoziţie la Şomcuta Mare cu prilejul aniversării a 172 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Expoziţia a fost realizată de elevii Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” şi expusă în holul instituţiei de învăţământ. De asemenea, „Pe urmele lui Eminescu, spre Casa lui Aron Pumnul” – este o nouă activitate care urmează să fie derulată.

 eminescuMihai Eminescu este simbolul culturii naţionale, iar ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrieEste o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.

Cu acest prilej, la Liceul Teoretic din Şomcuta Mare, sub coordonarea prof. Izabela Pop, s-a organizat o expoziţie de desene. Elevii au realizat lucrări reprezentative, ilustrând cele mai cunoscute poezii: „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul” etc.

Alina Talpoş, directorul liceului, a declarat că, în următoarele zile, la nivelul unităţii de învăţământ. se va organiza o nouă acţiune din cadrul proiectului transnațional „Călător în timp, pe malurile Prutului”, organizat de Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare în colaborare cu Gimnaziul Ursoaia din Republica Moldova, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și ASTRA Despărțământul Șomcuta Mare. Acţiunea face referire la o călătorie virtuală, numită: „Pe urmele lui Eminescu, spre Casa lui Aron Pumnul”.

Tot cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, reprezentantul administraţiei locale, Gheorghe-Ioan Buda, primarul oraşului, a transmis un mesaj: „15 ianuarie * Ziua lui Mihai Eminescu * Ziua Culturii Naționale. În 15 ianuarie, Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simțit prin poemele cunoscute. Cu prilejul acestei sărbători, care unește românii de pretutindeni, doresc să îi felicit pe toți cei care îmbogățesc, prin creația lor, cultura națională”, a transmis primarul Gheorghe-Ioan Buda.

Lăsaţi un răspuns