Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 19 septembrie 2024

Șomcuta Mare: Insule ecologice pentru deșeuri

Primăria Șomcuta Mare a accesat o linie de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care privește instalarea a 6 Eco-insule digitalizate pentru colectarea deșeurilor în zonele cu blocuri de locuințe. Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise pentru fracțiile de deșeuri: Plastic/Metal, Hârtie/Carton, Sticlă, Biodegradabil și Rezidual, care vor putea fi deschise cu cardul sau/si cu telefonul mobil de cetățenii arondați din zona de proximitate.

foto insule eco

Principalele avantajele ale accestor eco-insule sunt:

  • Aspect urban modern;
  • Reducerea mirosurilor;
  • Împiedicarea pătrunderii neautorizate;
  • Reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile;
  • Golirea eficientă de operatorul de salubritate (modulele sunt dotate cu senzori de umplere) si reducerea poluării;
  • Sistem de contorizare a utilizarii celor 5 guri de acces și crearea unui mecanism de plată variabil, proporțional cu efortul de colectarea separată al cetățenilor.

În perioada următoare va începe distribuirea cardurilor de acces, câte unul pentru fiecare apartament. Distribuția acestor carduri, împreună cu broșura de instrucțiuni de folosire, se va face prin intermediul asociatiei de proprietari sau a primăriei.

Utilizatorii care au primit card, vor putea să își creeze un cont pe telefonul mobil aplicația Ara, accesând : app.myara.ro/salut. Ulterior, se pot accesa gurile de acces ale eco-insulei și cu telefonul.

Cardurile suplimentare în caz de furt, pierdere sau carduri multiple/apartament) se distribuie pe baza unei comenzi. Costul unui card suplimentar este de 8 lei/buc. După terminarea procesului de distribuire și asociere a cardurilor la eco-insule, va urma etapa instalării și operațiomnalizării echipamentelor, după un calendar care va fi afisat la toate scările de bloc. Detalii suplimentare la nr. de tel.0746.915.284, în intervalul orar 8.00-14.00, persoană de contact: Raul Vancea.

 

Lăsaţi un răspuns