Duminică, 4 septembrie 2016, în comuna Ocna Șugatag s-a desfășurat ediția a IX-a a Festivalului gulașului, competiție la care au participat, în acest an, zece echipe. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a onorat invitația lansată de primarul comunei Ocna Șugatag, Mihai Ivaszuk. Șeful administrației județene a petrecut câteva ore alături de locuitorii și administrația locală din Ocna Șugatag, unde a gustat din deliciosul gulaș oferit invitaților și participanților la eveniment.
Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Șugatag a arătat că această ediție, a IX-a, a fost una dintre cele mai reușite organizate până în prezent. Potrivit acestuia, la festival au participat circa 2.000 de persoane, iar gulașul pregătit în cele zece ceaune a ajuns pentru toți cei prezenți. Și juriul a fost ales pe măsură, între cei cinci membri regăsindu-se și Adrian Marchiș, de la Radio România Actualități, dar și conferențiar universitar doctor, Nicolae Felecan, de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare.
”Toate cele zece echipe înscrise pentru prepararea celui mai bun gulaș au fost declarate câștigătoare, la final oferindu-se competitorilor o diplomă și o atenție din partea Primăriei Ocna Șugatag. Am fost încântat să văd că una dintre echipe a fost compusă din angajații primăriei, cărora li s-a alăturat și soția mea. La final, însă, fiecare gulaș a avut un gust nemaipomenit, fapt confirmat de toți cei prezenți”, a declarat primarul comunei Ocna Șugatag, Mihai Ivaszuk.
Primarul a declarat că la eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, iar invitația lansată președintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a fost una de mulțumire pentru întreg sprijinul pe care acesta i l-a arătat în ultimii ani, ajutând proiectele prioritare din Ocna Șugatag.
Prezent la Festivalul gulașului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că va propune un parteneriat între Consiliul Județean și cele patru stațiuni ale județului, pentru ca bunele practici învățate în ”Circuitului bisericilor de lemn” să fie continuate printr-un nou proiect care s-ar putea intitula ”Circuitul apelor minerale din județul Maramureș”.
”Festivalul gastronomic de la Ocna Șugatag este o tradiție pe care administrația locală o menține cu mari eforturi an de an, pe lângă portul tradițional, cântecul, jocul, arhitectura tradițională maramureșeană, atât de cunoscute și îndrăgite în întreaga lume. Gastronomia locală nu are aceeași expunere mediatică și, de aceea, este nevoie de astfel de manifestări. Maramureșenii sunt oameni harnici, care muncesc de-a lungul unui an pentru binele lor și al familiilor, dar au nevoie și de zile de sărbătoare, de voie bună, de zile în care, alături de prieteni, să se bucure de viață.
Ocna Șugatag este una dintre cele patru stațiuni pe care Maramureșul le are recunoscute pe lângă Borșa, Vișeu de Sus și Baia Sprie. Voi propune acestor patru comunități maramureșene un parteneriat în care, alături de Consiliul Județean Maramureș, să dezvoltăm capacitățile turistice în următorii ani. Sunt convins că voi avea suportul consilierilor județeni, dar și a fiecărui Consiliu Local, pentru ca bunele practici învățate prin Circuitul bisericilor de lemn să fie continuate printr-un proiect care s-ar putea intitula Circuitul apelor minerale din județul Maramureș”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.