Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Vasile Bîrle lansează ”ESEURI FILOSOFICE – Între înțelepciune și adevăr”

”Dacă vrei să obții un OM, răsădește un SUFLET!” – sub cupola acestor cuvinte Vasile Bîrle își lansează vineri, 11 noiembrie, volumul ”ESEURI FILOSOFICE – Între înțelepciune și adevăr”. Cartea reconstituie treptele călătoriei spre sine a fiecărui individ în parte, relansând întrebări universal valabile, răspunsurile fiind cele adaptate la vremurile pe care le trăim.

eseuri-copertaÎn 18 teme de meditație, lansate sau susținute de povestioare, pilde și proverbe, autorul pornește în căutarea înțelepciunii (de dorit mai abitir chiar decât oxigenul, dacă e să ținem cont de Socrate), recunoaște splendoarea imaginației și forța gândirii, pledează în favoarea libertății ca valoare fundamentală a omului (în opoziție cu sclavia ipotecară și dependența indusă de a consuma).

A trăi, ca exercițiu zilnic obligatoriu; timpul, cu dimensiuni cronologice și psihologice; ego-ul, care naște tabieturi și rătăcește obiective; complicitatea – născută din frica de divorț -, distrugătoare de iubiri; demnitatea, direct proporțională cu valoarea pe care ești capabil să o generezi sunt alte idei decupate din volumul universitarului care se ocupă acum de metafizică, iubire, fericire și adevăr, după opt publicații care au vizat dileme și realități strict economico-financiare.

Volumul este astfel construit încât atenția și curiozitatea sunt în permanență provocate și susținute de o alternanță încântătoare între personaje oarecare cu inteligență nativă (Gheorghe din Deal și propria ”hartă mentală” a relativității; Ion și repeziciunea cu care se succed zilele; Tinu, Ghiță, Gusti, Valer, Ianoș și ceilalți, într-o reconfirmare a faptului că omul e desinat comuniunii; badea Ilie și a lui bogăție dată de un suflet imens) și gânditori de notorietate din zone temporale și geografice foarte diferite (de la Platon la Shakespeare, de la Sigmund Freud la Papa Ioan Paul al II-lea, de la Descartes la Osho, de la Tolstoi la Einstein etc.).

Mai puțin uzitat în cărțile cu iz filosofic, registrul umorului nu este ocolit de Vasile Bîrle, acesta ”îmblânzind” tonul volumului său cu amintiri savuroase care fac lectura să curgă precum Someșul (”Mă mir că n-a secat râul la câtă apă am înghițit”) sau cu poante care te determină să zâmbești, dar și să cazi (discret) pe gânduri.

”ESEURI FILOSOFICE – Între înțelepciune și adevăr” a fost tipărită în condiții grafice excelente la Editura EUROTIP din Baia Mare și va fi lansată începând cu ora 13.00 în aula Centrului Universitar Baia Mare (str. Dr. Victor Babeș 62/A).

 

 

I.P.

Lăsaţi un răspuns