Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Crăciun în Maramureş – în 17 decembrie

În 17 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare, se desfăşoară “Crăciun în Maramureş”, conform Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

craciun in maramures„În fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Satului din Baia Mare prinde viaţă: în curţile bătrânelor case ţărăneşti de sub Dealul Florilor, sute de colindători din toate colţurile Maramureşului și nu numai, aduc vestea cea mare a Naşterii Pruncului Isus.

Evenimentul păstrează vii tradiţiile şi atmosfera satului maramureşan, din zilele de dinaintea Sărbătorii Crăciunului până la Bobotează. Atât maramureșenii, cât şi turiştii se adună pentru a se bucura de atmosfera dinaintea Crăciunului şi a degusta din bunătăţile pregătite de gazde: nelipsita ,,pomană a porcului” (cârnaţi, caltaboşi, jumări, tocăniţă), toate stropite cu horincă moroşenească, asortate cu mămăligă, cozonac şi colacii împletiţi. Oaspeţii prezenţi asistă la sacrificarea (tăierea) porcului, întocmai ca-n bătrâni, fără a se abate de la tradiţie.

Tăiatul porcului se face cel mai târziu până la Ignat, întrucât se spune că în noaptea de dinaintea Sfântului Ignat, porcul îşi visează cuţitul cu care va fi tăiat sau un şirag de mărgele roşii la gât. Şi atunci el, ştiind că oricum i-a venit sorocul, nu se mai îngraşă. La sacrificiul porcului, care se petrece dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, femeile pleacă de acasă, pentru că nu este voie ca în preajma lui să fie oameni miloşi, deoarece .în acestă situație, carnea lui nu mai are aceeaşi savoare.

Pomana porcului are un ritual aparte: se taie câte o bucăţică de carne din fiecare parte a corpului porcului, din măruntaie şi se face o tocană cu multă mămăligă. Obligatoriu se mănâncă afară, în curte, în picioare, cu nelipsita horincă lângă.

Evenimentul de la Muzeul Satului din Baia Mare depăşeşte graniţele locului şi ale zilei în care se desfăşoară, fiind o invitaţie, un început, un ,,Haidaţi în casă” adresat oaspeţilor veniţi în Maramureş să petreacă sărbătorile de iarnă, este momentul în care se promovează şi alte manifestări care vor avea loc la cumpăna dintre ani: concerte de colinde, obiceiuri populare de Crăciun, Anul Nou și Bobotează, demonstraţii de meşteşugărit şi de bucătărie tradiţională maramureşană, etc.

Organizator: Consiliul Judeţean Maramureş în colaborare cu primăriile din județ”, arată ANT într-un comunicat de presă.

 

foto: ANT

 

Lăsaţi un răspuns