Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Premiere, hirotonire și hram la Biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul”

Luni, 24 aprilie, ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” cu ocazia hramului acestui sfânt locaş de închinare.

Din sobor au făcut parte pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, şi pr. dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, preoţii Vasile Fodoruţ, paroh, şi Ghiţă Man, slujitor la acest sfânt locaş, preoţi din parohii băimărene şi din protopopiatele Eparhiei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Adrian Dobreanu.

hirotonireÎn cadrul Sfintei Liturghii a  fost hirotonit întru preot diaconul Daniel Mircea Sabău, pe seama Parohiei Sălişte din Protopopiatul Chioar, şi întru diacon tânărul teolog Bogdan Ioan Danco, care va fi sfinţit preot pe seama parohiei Arieşu de Pădure, Protopopiatul Chioar, posturi care se vor ocupa în urma concursurilor organizate de Episcopie. Sunt parohii mici de 100-200 de suflete.

„Minunea, miracolul şi responsabilitatea Bisericii noastre Ortodoxe tocmai în aceasta constă: că toate comunităţile, mari sau mici, beneficiază de purtarea de grijă a Bisericii, a Ierarhilor Bisericii şi de dragostea şi jertfelnicia unor tineri, care, după ce se pregătesc să devină preoţi, merg acolo unde este nevoie. Nu au opţiuni, ca alţi absolvenţi de facultate în profesii care nu mai sunt în satele noastre mici, nu mai avem învăţători, nu mai avem nici medici, şcolile s-au desfiinţat, nu avem intelectuali în satele noastre. Toţi au plecat, unii în ţară, la oraş, alţii în afara ţării, dar Biserica este acolo. Indiferent că sunt 50 de suflete, 100, 500, 1.000, 2.000, preoţii sunt acolo. Preotul şi preoteasa. De multe ori cu studii superioare, cu masterate. Cu un copil sau doi. Stau acolo şi fac apostolat. Şi de aceea, Biserica este preţuită şi iubită de români, pentru că niciodată n-a lipsit din comunitate. Preotul a fost şi este şi astăzi şi sfinţitor, şi învăţător, şi luminător, este şi dascăl, este şi medic, este şi asistent social, este intelectualul satului. De multe ori îi ia pe bătrânii singuri, bolnavi şi ai nimănui şi-i duce cu propria lui maşină la medic, că nu mai au pe nimeni. Preotul îi acolo. Biserica este acolo. Şi va rămâne acolo. De aceea Biserica are credibilitate.”

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop s-a referit la viaţa şi martiriul Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş, la contextul istoric şi social în care a ajuns Episcop al Maramureşului, cu referiri la istoria Episcopiei de la Stavropighia din Peri până în zilele noastre, la rezistenţa pe care a opus-o în lupta cu uniaţia, la exemplul de martir pe care ni l-a dat Sfântul Iosif Mărturisitorul de Maramureş.

„El a făcut soboare cu preoţii, i-a luminat, i-a învăţat şi n-a cedat, a avut o dârzenie, o demnitate şi o fidelitate faţă de credinţă, de unitatea credinţei, de unitatea neamului, de unitatea şi drepturile românilor. Fapt pentru care i s-a intentat un proces nedrept de către autorităţile momentului şi a fost închis în temniţa de la Hust. A fost eliberat la presiunea maramureşenilor, în 1705, dar din cauza bătrâneţilor n-a mai putut să-şi reia activitatea”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop.

În 1992, deci în urmă cu un sfert de secol, la propunerea Preasfinţitului Episcop Justinian, Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor, fiind canonizat la 9 septembrie 2003, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezenţa unui sobor de ierarhi din care au făcut parte şi vrednicii de pomenire Patriarhi Teoctist şi Petros al VII-lea al Alexandriei şi întregii Africi.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a premiat câştigătorii concursului de creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii”

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a premiat elevii câştigători ai etapei eparhiale a concursului de creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii”, desfăşurat cu ocazia „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, de Sectorul Eparhial  pentru catehizarea tineretului, inspector Arhid. Alexandru Gaborean.

„Emoţia şi bucuria au fost înnobilate astăzi şi de cinstirea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dar şi de împlinirea unui sfert de veac de la canonizarea acestuia, a spus părintele inspector Arhid. Alexandru Gaborean. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin am hotărât să premiem pe cei mai merituoşi dintre participanţii la acest concurs naţional de creaţie, care s-a adresat copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie şi tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.”

         * Rezultatele concursului

Premiul I: elevul ZAHARIA DANIEL, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, Parohia Dacia, Protopopiatul Carei, cu portofoliul Evanghelia sufletului meu. Coordonatori: Pr. Florian Mocan şi prof. Nicoleta Mocan Mărcuş Johanna. Ei vor reprezenta Episcopia Maramureşului şi Sătmarului la premierea la nivel naţional  de la Patriarhie din 21 mai 2017.

Premiul II: eleva DARIA MARIA POP, clasa a VI- a, de la Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa, Structura Rus, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Baia Mare, cu portofoliul Biserica şi Şcoala – icoane ale vieţii. Coordonatori: Pr. Mircea Dărăban, profesori  Paula Florina Bonaţ şi Nadia Ghiţ David.

Premiul III: eleva DENISA BLAGA, clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Ortodox  „Nicolae Steinhardt”, Parohia Măriuş, Protopopiatul Satu Mare, cu portofoliul Credinţa din suflet. Coordonator: Pr. Petru Vamoş.

La aceste concurs s-au derulat peste 130 de proiecte parohiale, din care, pentru nivelul eparhial, au fost selectate 24 de proiecte. Fiecare participant a primit câte o diplomă de participare, o icoană a Sfântului Iosif  Mărturisitorul, şi carte „Reflecţii III” a Î.P.S. Justinian, Arhiepiscopul. Mulţumiri Tipografiei „Coresiana”, director Arhid. Dumitru Botiş, şi celorlalţi colaboratori, comisiei de jurizare, compusă din Prof. Dumitriţa Filip, muzeograf, Prof. Dr. Cosmin Lauran, Prof. Camelia Morar, Camelia Tocaci, ziarist, pr. prof. Florin Hoban, inspector şcolar de religie.

A.F.

 

Lăsaţi un răspuns