Duminică, 2 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat slujba de binecuvântare a casei binecunoscutului interpret de muzică populară Grigore Leşe din Stoiceni şi au săvârşit slujba parastasului după cei trecuţi la Domnul din familia sa.
Păstrând tradiţia străbună, ca orice bun credincios, cunoscutul interpret Grigore Leşe din Stoiceni, Ţara Lăpuşului, a ţinut neapărat ca gospodăria sa, casa şi şura, să fie binecuvântate de preot. Aleşi pentru oficierea acestei ierurgii au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
După o tradiţie, care se păstrează de sute şi sute de ani, maşinile înalţilor oaspeţi au fost flancate de 8 călăreţi, cu nişte cai superbi, care i-au condus de la intrarea în localitate, până la primirea oficială, care a fost făcută cu pâine şi sare, pe teritoriul satului Stoiceni, unde au fost aşteptaţi de primarul oraşului, Mitru Leşe.
Primarul, împreună cu reprezentantul sătenilor, prof. Augustin Griguţa, şi tineri îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale din această localitate, i-au însoţit pe cei doi Arhierei până la casa lui Grigore Leşe, unde îi aştepta chiar gazda. După oficierea slujbelor religioase, acesta a organizat, peste vale de casa sa tradiţională, prima ediţie a festivalului „Acasă la Grigore Leşe”, care urma să se deruleze pe o scenă în aer liber.
Binecuvântarea casei
Ridicată din lemn de stejar, lipită cu lut, cu fundaţie din piatră şi acoperită cu şindrilă de brad, cu târnaţ cu stâlpi pe margini şi cu pământ în loc de podele, casa din Stoiceni a rapsodului Grigore Leşe este cu adevărat una tradiţională. Lângă ea se află şura, acoperită cu paie, care folosea la adăpostitul animalelor şi hranei pentru ele, perimetru în care aveau loc jocul, dar şi masa din timpul evenimentelor din lumea satului lăpuşean.
Aici, la această adresă, de la intrarea în localitatea Stoiceni, a locuit bunicul lui Grigore Leşe, Ioan Opriş, cu care seamănă foarte bine interpretul, şi căruia i-a devenit moştenitor. În memoria sa şi a tatălui său, pe care îl chema tot Ion, Grigore Leşe a refăcut această gospodărie tradiţională, casă şi şură, ca reper etnografic al Ţării Lăpuşului. Puţini ştiu că tatăl lui Grigore Leşe a fost un iscusit meşter de case şi şuri din lemn, iar în Tg. Lăpuş a mutat, pe role de lemn, circa 20 de metri, şura vecinului său Nodiş, pe principiul pe care au translatate bisericile în Bucureşti.
Aici, la această casă refăcută din Stoiceni, au adăstat, pentru prima oară, şi înaltele feţe bisericeşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Arhimandritul Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, protopopul de Lăpuş, Pr. Dr. Florin Stan, precum şi alţi preoţi din zonă, care au oficiat slujba de binecuvântare a casei şi a proprietarului ei, a mamei lui Grigore Leşe, prezentă şi ea la eveniment.
Aici s-au oficiat rugăciunile de sfinţire şi stropirea cu aghiasmă, în prezenţa unui public alcătuit din locuitorii Stoiceniului şi din oraşul Tg. Lăpuş, de invitaţi din Ţara Lăpuşului, din judeţ şi din ţară. Între ei, primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, actorul Ion Haiduc, conducători şi formaţii invitate, interpreţi de muzică populară.
Sfeştania a fost urmată de o slujbă de pomenire a celor răposaţi din familia lui Grigore Leşe, primii pomeniţi fiind tatăl său Ioan şi bunicul său Opriş, dar şi ceilalţi trecuţi la Domnul, cunoscuţi cu numele, din familia sa.
Distincţii
Pentru efortul păstrării tradiţiei, Grigore Leşe a fost felicitat de cei doi Ierarhi, care i-au dat, în semn de respect, câte un album, iar din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a înmânat Gramata Episcopală, emisă cu ocazia acestui eveniment. Între cadouri s-a aflat Monografia-album a Protopopiatului Lăpuş, în care se află şi biserica Din Deal, în care a fost botezat Grigore Leşe şi unde participanţii la festival au mers şi s-au rugat înainte de amiază, împreună cu preotul satului, după care au revenit la masa de amiază la Casa Grigore Leşe.
Cuvintele Ierarhilor
Alese cuvinte i-au adresat interpretului Grigore Leşe cei doi Ierarhi, care au subliniat importanţa păstrării tradiţiilor în satul românesc.
„E un gest de spiritualitate profundă cel pe care îl face astăzi maestrul Grigore Leşe, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, pentru că îşi aduce aminte, aici, în vatra părintească, de cei ce s-au mutat în eternitate. Noi credem şi mărturisim că ei îşi continuă existenţa. Legătura maestrului Grigore Leşe cu tradiţiile, cu valorile spirituale ale acestui neam sunt deosebite. Şi dacă Dumnezeu a potrivit sau dânsul a ales această zi în care să vină la Stoiceni, la rădăcini şi să ne provoace pe noi să binecuvântăm această casă memorială şi să ne aducem minte de înaintaşi, dacă dânsul a programat sau Dumnezeu a rânduit aşa, această festivitate şi această pomenire are loc pe 2 iulie, când îl pomenim pe Sfântul Ştefan cel Mare, care, din punct de vedere a credinţei şi a dragostei faţă de neam, este reprezentativ, într-o lume în care toate sunt aproximative şi în care şi credinţa oamenilor slăbeşte şi ataşamentul faţă de valorile naţionale scade. Într-o lume ca aceasta iată că maestrul Grigore Leşe ne-a provocat să venim, întâi de toate să ne aducem aminte de Dumnezeu, să ne aducem aminte de cei ce au plecat din lumea aceasta, şi să ne aducem aminte de tradiţiile noastre sfinte. Nu numai astăzi, poate mai mult astăzi, dar nu numai astăzi, sunt cosmopoliţi care nici nu-şi mai pun problema credinţei şi nici nu mai au ataşament faţă de valorile spirituale ale neamului. Au fost şi mai demult”, a spus Preasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
„Este un eveniment fără precedent ca, după cinstirea ce am adus-o Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iată Mitropolitul Clujului şi cu Ierarhul locului să vină să cinstească, să omagieze şi să comemoreze părinţii unui mare artist, ai unui mare maestru, activitatea unui mare artist, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Dacă la 1510 ani de la plecarea din lumea aceasta a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, poporul român încă mai dă genii, înseamnă că n-a secat fibra acestui neam. Şi dacă Ştefan cel Mare a devenit nemuritor şi Sfânt, în cele din urmă este pentru că a făcut mult pentru poporul său. Ţara Lăpuşului este fericită că s-a născut maestrul Grigore Leşe în acest spaţiu. Prin ceea ce face intră în nemurire şi noi apreciem această lucrare mare şi importantă, preţuim mult aria folclorică şi arta muzicală pe care le promovează şi sperăm ca în umbra maestrului Grigore Leşe, aşa cum au crescut în umbra marilor bărbaţi ai neamului nostru ucenici, să crească şi alţi tineri, alte vlăstare care vor duce mai departe valoarea sacră a folclorului românesc. Nu doar folclor şi divertisment, ci valoarea sacră a folclorului românesc, care este tot atât de sacră ca şi slujba Bisericii, ca şi rugăciunea Bisericii pentru că este izvorâtă din popor, din inima şi din sufletul neamului românesc”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Grigore Leşe a mulţumit printr-un cântec: „Doamne, nu mă bătrâni,/Lasă-mă să-mi cresc pruncii,/ Dacă pruncii Mi-i creşte,/ Cât îi vre mă-mbătrâneşte.”, iar apoi a adresat mulţumiri tuturor celor care l-au sprijinit în organizarea festivalului.
În final, Preasfinţiţii Ierarhi şi preoţii, dar şi alţi participanţi oficiali au fost invitaţi la masă în şură, după tradiţia lăpuşeană.
A.F.