Baia Mare a găzduit vineri, 15 februarie, un eveniment care a adus laolaltă copii și tineri din șapte localități situate în destinațiile de ecoturism Eco Maramureș (județul Maramureș) și Pădurea Craiului (județul Bihor). Membrii ai cluburilor de inițiativă comunitară GreenIMPACT, aceștia au lucrat împreună timp de aproape doi ani pentru a descoperi patrimoniul local al zonelor în care trăiesc și pentru a învăța cum să contribuie la promovarea și valorificarea lui.
Evenimentul care s-a desfășurat în sala de Conferințe a hotelului Castel Transilvania, a început cu o prezentare a programului GreenIMPACT și a organizației care-l derulează, Fundația Noi Orizonturi, și a continuat cu un Târg de șezători în care copiii vor expune produsele și serviciile pe care le-au gândit în proiectele implementare până acum.
Invitații au avut astfel ocazia să afle cum plănuiesc copiii din clubul de la Dobrești, ecodestinația Pădurea Craiului, să pună în valoare produsele autentice – ii și podoabe tradiționale; ce elemente au luat în considerare tinerii de la Colegiul Tehnic DC Nențiescu atunci când au lansat „Calen_DARU di pă Mara, Creastă și Cosău”; cum au promovat elevii de la Colegiul Tehnic George Barițiu ecoturismul în școlile din Baia Mare și cum au ajuns coconii din Breb nelipsiți de la evenimentele organizate în toată ecodestinația Eco Maramureș și chiar mai departe. De altfel, la finalul evenimentului, cluburile au primit certificate de apreciere la Gala „Tineri în acțiune pentru ecoturism”, pentru cel mai special lucru pe care l-au făcut în cadrul proiectelor implementate până acum:
GreenIMPACT “Green Squad” de la C.T “George Barițiu” din Baia Mare – pentru felul în care a promovat ecodestinația Eco Maramureș în Baia Mare, ajungând la 2.600 de potențiali turiști.
GreenIMPACT “MM ATTRACTION” de la C.T. “C.D.Nenițescu” din Baia Mare – pentru că a pus toate evenimentele care promovează tradițiile din ecodestinația Eco Maramureș într-un calendar.
GreenIMPACT din Baia Sprie, jud. Maramureș – pentru folosirea noilor tehnologii în amenajarea unor trasee de drumeție și bicicletă.
GreenIMPACT “Brătcuța” din Bratca, jud, Bihor, ecodestinația Pădurea Craiului – pentru “Atelierele de suveniruri” – proiectul de antreprenoriat cu cele mai multe apariții în presă.
GreenIMPACT “Coconii din Breb”, jud. Maramureș, ecodestinația Eco Maramureș – pentru realizarea unui ghid turistic în română și engleză al satului Breb.
GreenIMPACT din Budești, jud. Maramureș, ecodestinația Eco Maramureș – pentru promovarea meșteșugarilor locali în afara localității, prin participarea, împreună cu ei, la diverse evenimente din ecodestinație.
GreenIMPACT H2O din Dobrești, jud. Bihor, ecodestinația Pădurea Craiului – pentru construirea unui proiect de antreprenoriat în jurul iei românești.
GreenIMPACT “Misericordia” din Sighetu Marmației, jud. Maramureș, ecodestinația Eco Maramureș – pentru promovarea comorilor locale folosind ca tehnică pictura pe pânză.
La eveniment au participat, pe lângă reprezentanții cluburilor (lideri și câte doi membri) și partenerii pe care copiii și i-au făcut în comunitate – primari, directori de școli, reprezentanți ai GAL-urilor, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, administrațiile de management ale ecodestinațiilor, antreprenori, proprietari de pensiuni, reprezentanți ai unor asociații de mediu/turism, meșteșugari etc.
Cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, înființate în zone cu destinație ecoturistică de Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul unor parteneri au misiunea de a promova patrimoniul local. Peste 600 de copii, majoritatea din mediul rural, învață astfel despre comorile pe care le au acasă și despre cum pot să le pună mai bine în valoare. În acest proces ei devin mai implicaţi, mai responsabili şi mai încrezători în forţele proprii, dobândind valori, atitudini şi abilităţi care pot să-i ajute cu adevărat în viață.