Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Transformarea deșeurilor în energie, în atenția Consiliului Local Șomcuta

Deșeurile ar putea fi transformate în energie, la Șomcuta Mare. Un proiect de hotărâre, pe această temă, va fi prezentat în ședința extraordinară a Consiliului Local din 25 februarie.

O prezentare a proiectului (date tehnice și prezentare video) privind modul de funcționare al instalației și de prelucrare al deșeurilor, a fost făcută, zilele trecute, o parte dintre consilierii locali fiind prezenți la expunere. S-a subliniat faptul că instalația nu poluează și are un nivel de zgomot foarte scăzut. Prin prelucrarea deșeurilor, se va obține energie electică ce poate fi valorificată, energie calorică, gaze și carburi.

piroFuncția de bază a instalației este capacitatea de gazificare a deșeurilor organice, cum ar fi biomasă (lemn, arbuști, fibre vegetale, nămol organic uscat, semințe de struguri, reziduri vegetale din transformările industriale, strat vegetal uscat , balegar de animale uscat, deșeuri de sacrificare, fire, piele etc.), cauciuc (anvelope uzate), diverse materiale plastice, polietilena etc. Fenomenul de gazificare constă în distilarea uscată și la temperaturi ridicate a diferitor tipuri de materiale, pentru a se obține un amestec gazos , numit Singas sau gaz de sinteză cu o putere de încălzire 5-8.000 kcal/m³, comparabil cu CH₄ (gazul metan). Această procedură permite să se obțină o cantitate decentă de alcool metilic cum ar fi  comparabil cu benzina fără plumb. Compusul obținut are calitățile unui excelent combustibil, deoarece carbonul e prezent în procent de 90-98%. În majoritatea cazurilor, devine cărbune activ și, prin urmare, pot fi comercializate ca atare.

Sistemul Piromak este un sistem format din mai multe utilaje și ca și comparație cu sistemele clasice, în urma prelucrării deșeurilor, nu sunt produse aceste dioxine, ci se produce numai acid clorhidric care, atunci când este capturat cu var se produce clorura de calciu, aceasta nefiind o substanță poluantă. De asemenea, nu este necesar procesul de separare și selectare și nici depozitare, deoarece deșeurile se descarcă direct într-un malaxor. Deșeurile vor necesita doar un proces de tocare pentru a face ușor de gestionat transferul mecanic prin intermediul tuburilor de topire.

 

Lăsaţi un răspuns