Interes local si judetean pentru siguranta traficului rutier in comuna Recea. Aceasta a fost tema unei dezbateri gazduite ieri de Institutia Prefectul. Cu toate ca intentia celor care reprezinta Primaria Recea este una buna, solutiile gasite sunt in afara legii. Administratia a prezentat indicatoare rutiere care nu exista in legi. Aceste indicatoare nu sunt recunoscute, nu respecta standarul si nu se regasesc in Codul Rutier.
In conformitate cu prevederile Codului Rutier, administratiile locale sunt obligate sa se preocupe de semnalizarea rutiera si sa faca investitii in acest domeniu. Asta cu atat mai mult cu cat sume destul de mari din amenzile aplicate la regimul circulatie intra la bugetele locale, insa prea putini sunt primarii care fac investitii pentru a imbunatati conditiile pentru siguranta circulatiei. Avand in vedere acestea, la nivel de Maramures s-a intocmit un proiect, pentru un trafic rutier mai sigur. Proiectul vizeaza achizitionarea a peste 200 de indicatoare rutiere care urmeaza sa fie amplasate la trecerile de pietoni de pe drumurile nationale din judet. Conform proiectului, aceste panouri vor fi prevazute cu un dispozitiv de incarcare cu lumina solara. Cu toate ca se stia de existenta acestui proiect, administratia locala a comunei Recea nu a asteptat implementarea proiectului.
Semnalizare vizibila, dar cand functioneaza iluminatul public
La cabinetul prefectului s-a desfasurat ieri o intalnire privind siguranta traficului rutier in comuna Recea. La discutii au fost prezenti alaturi de Anton Rohian, prefectul judetului si Viorica Marincas, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Doru Lese, director al societatii Electrica, dar si primarul comunei Recea (Octavian Pavel) si Gelu Blaj, arhitectul Primariei. Discutiile au vizat montarea unor noi indicatoare de semnalizare a trecerilor de pietoni. Acesta vor avea lumina galbena intermitenta si urmeaza sa fie montate in localitatile Recea si Lapusel, pe traseul drumului national (DN 1C). Conform primarului se impune montarea unor indicatoare care sa fie prevazute cu sistem de iluminat pentru a preveni producerea unor accidente rutiere la trecerile de pietoni. Pavel Octavian a spus ca intentioneaza sa monteze 14 indicatoare la cele 7 treceri de pietoni din cele doua localitati, masura fiind luata dupa ce, in ultima vreme, pe raza comunei, s-au inregistrat mai multe accidente rutiere, soldate cu raniti grav sau pierderi de vieti omenesti.
Primaria inselata de un producator de indicatoare
Intentia administratiei locale este buna, insa modelul de indicatoare prezentat nu respecta standardele. Modelul propus are sistemul de iluminat incorporat, nu atasat, asa cum este prevazut in stardare si in Codul Rutier. Astfel, la aceste discutii a fost prezentat un model de indicator care nu figureaza in Codul Rutier, adica un panou de semnalizare care nu exista, care nu a fost adoptat in Romania. Cu toate acestea, aceste panouri de semnalizare au fost deja achizitionate de catre administratia locala, de la o firma din Iasi, valoarea acestora fiind de 14.000 lei. Reprezentantii administratiei locale au precizat ca vechile indicatoare vor fi inlocuite. Pentru semnalizare, noile indicatoare urmeaza sa fie legate la iluminatul public. Cu alte cuvinte, eficienta este indoielnica pe motiv ca iluminatul public functioneaza doar cate ore pe zi in comuna Recea, iar cand se iau decizii pentru reducerea cheltuielilor la bugetul local, prima decizie care se ia este renuntarea la iluminat public.
CNADNR da „unda verde” pentru montarea indicatoarelor
Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), prin reprezentantii Sectiei de Drumuri din Maramures nu s-au opus montarii acestor indicatoare. Mai mult, CNADNR a emis acordul privind montarea panourilor luminoase, iar Administratia Nationala a Drumurilor din Romania, sectia Baia Mare, urmeaza sa puna la dispozitie planul de situatie si amplasament privind trecerile de pietoni din comuna Recea, iar Serviciul judetean de Politie Rutiere urmeaza sa emita autorizatiile de montare a indicatoarelor.
Prefectul judetului a solicitat o conlucrarea institutiilor responsabile, astfel incat, indicatoarele sa fie montate, in timp scurt, insa cu respectarea legii. Mai mult, prefectul a recunoscut ca in cadrul discutiilor s-a ridicat si problema conformitatii acestor indicatoare, iar pentru a clarifica aceasta situatie s-a cerut un punct de vedere la Directia Politiei Rutiere si la CNADNR, iar masura va fi luata doar dupa ce se va primi raspunsul acestora.