Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a demarat in data de 3 martie o actiune la nivel national de prelevare din reteaua de comercializare a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare.
Date partiale Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor
S-au prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hypermarketuri si supermarketuri din Bucuresti.
In perioada 4-9 martie au fost prelevate 17 esantioane , din care 5 sunt neconforme in urma analizelor de laborator. Esantioanele au fost analizate in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti din punct de vedere microbiologic.
Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformitati:
Sortimentul Winny– apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic (parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20).
Sortimentul Apa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic (parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800 fata de limita prevazuta de 20).
Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic (parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 fata de limita prevazuta de 20).
Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic (parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104 fata de limita prevazuta de 20).
Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic (parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20).
In urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 l. Celelalte doua sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.
Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor.
In data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevari de probe. Esantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de nitriti.
Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator.
ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate catre Directia de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun, arată ANPC.
Problemele constate se leaga de prezenta germenilor in apa din comert.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a oferit, pentru PSnews.ro, mai multe detalii în legătură cu problema germenilor depistaţi în diverse sortimente de apă plată. „Este o situaţie alarmantă. Numărul total de germeni reprezintă totalitatea bacteriilor existente (din punct de vedere microbiologic) într-un produs – fie că vorbim de germeni patogeni, fie că vorbim de germeni nepatogeni. Există o legislaţie în vigoare – vorbim de Legea 458 din 2002, completată cu Legea 311 din 2004 – care specifică, la temperaturi de 22 de grade, respectiv la temperaturi de 37 de grade. În momentul în care creşte temperatura, se modifică numărul germenilor. Este specificat acolo, în lege, nivelul maxim admis: 100 de ufc-uri (unităţi formatoare de colonii – n.r.) la 22 de grade, respectiv 20 la 37 de grade. (…) În urma determinărilor, s-a stabilit că numărul total de germeni (NTG-urile) erau cu mult peste limita admisă. După cum aţi văzut în comunicat, există un produs la care numărul total de germeni a ieşit 20.000. Limita maximă admisă era de 100″, a spus oficialul pentru PSnews.